Kristalleştirici deneyimlerin mesleki gelişime yansımaları
Reflections of crystallizing experiences on professional development
  1. Tez No: 743680
  2. Yazar: CENNET TANDIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Mesleki Gelişim, Kristalleştirici Deneyim, Mesleki Deneyim, Teaching Profession, Professional Development, Crystallizing Experience, Professional Experience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin kristalleştirici deneyimleri ve bu deneyimlerinin mesleki gelişimlerine yansımalarını incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden anlatı araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen altı öğretmen oluşturmuştur. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Görüşme formunun birinci bölümü çalışma grubunda yer alan katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik sorulardan, ikinci bölümü ise öğretmenlerin kristalleştirici deneyimleri ve bu deneyimlerin mesleki gelişimlerine yansımalarını ortaya koymaya yönelik sorulardan oluşmuştur. Veriler, 2020-2021 Eğitim-Öğretim dönemi içerisinde elde edilmiştir. Elde edilen veriler anlatı analizi yöntemlerinden tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Tematik analizde öncelikli olarak anlatılar, kronolojik olarak sıraya konulmuş ve ardından yeniden hikayeleştirilmiştir. Daha sonra, veriler, tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Tematik analiz neticesinde kristalleştirici deneyimler ve kristalleştirici deneyimlerin mesleki gelişime yansımaları olmak üzere iki ana tema oluşturulmuştur. Katılımcılar, zorluklar yaşama, öğrenci ayrımcılığı yapma, teftiş geçirme ve kitabi olma alt temalarında kristalleştirici deneyimler yaşamışlardır. Kristalleştirici deneyimlerin öğretmenlerin mesleki gelişimine yansımaları tarafsız yaklaşma, motivasyonun artması, mesleki adanmışlık ve fark oluşturabilme alt temalarında gerçekleşmiştir. Araştırmada katılımcıların mesleki zorluklar yaşadıkları, bu zorlukları farklı stratejiler (sorumluluk verme, ödüllendirme vb.) izleyerek aştıkları ve bu zorlukların mesleki gelişimlerine mesleki adanmışlıklarını arttırma şeklinde yansıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada katılımcıların teftiş geçirme kristalleştirici deneyimini yaşadıkları ve bu deneyimin mesleki gelişimlerine motivasyonun artması; öğrenci ayrımcılığı yapma kristalleştirici deneyiminin mesleki gelişimlerine her öğrenciye tarafsız yaklaşma şeklinde yansıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada katılımcıların kitabi olma kristalleştirici deneyimini yaşadıkları ve bu deneyimin mesleki gelişimlerine yansıması öğretmenlerin ilginç ve ilgi çekici özelliklere sahip olması gerektiğini fark etme şeklinde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the crystallizing experiences of teachers and their reflections on their professional development. Narrative research, one of the qualitative research designs, was used in the research. The study group of the research consisted of six teachers in Adıyaman, Gaziantep and Kahramanmaraş provinces, which were determined by the criterion sampling method, one of the purposive sampling types. Research data were collected through a semi-structured interview form which was prepared by the researcher. The first part of the interview form consisted of questions to determine the personal information of the participants in the study group, and the second part consisted of questions to reveal the crystallizing experiences of the teachers and the reflections of these experiences on their professional development. The data were obtained during the 2020-2021 academic year. The data obtained were analyzed with the thematic analysis method, one of the narrative analysis methods. In the thematic analysis, firstly, the narratives were put in chronological order and then re-narrated. Then, the data were analyzed by thematic analysis method. As a result of the thematic analysis, two main themes were formed: crystallizing experiences and the reflections of crystallizing experiences on professional development. Participants had crystallizing experiences under the sub-themes of experiencing difficulties, discriminating students, being inspected, and being like a book. The reflections of the crystallizing experiences on the professional development of teachers came true in the sub-themes of neutral approach, increase in motivation, professional dedication and making a difference. In the research, it was found out that the participants experienced professional difficulties, but they overcame these difficulties by following different strategies (giving responsibility, rewarding, etc.), and these difficulties reflected on their professional development in the form of increasing their professional dedication. The participants experienced the crystallizing experience of being inspected and this experience increased their motivation in the process of their professional development. It was also revealed that the crystallizing experience of student discrimination reflected on their professional development in the form of an impartial approach to each student. Finally, it was concluded that the participants had the crystallizing experience of being like a book and this experience reflected on their professional development in the form of realizing that teachers should have interesting features.