The Properties of perlite filled high density polyethylenes
  1. Tez No: 14615
  2. Yazar: GÜLSU ÖKTEM(AKIN)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit- polietilen kompozitleri, silan yüzey aktif leştiricisi, mekanik, ısıl ve morfolojik özellikler, Perl ite-polyethylene composites, silane coupling agent, mechanical, thermal and morphological properties
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
PERLİT DOLGULU YÜKSEK YOĞUNLUK POLÎETÎLENLERÎN ÖZELLİKLERİ AKIN ÖKTEM, Gül su Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer 140 Sayfa, Haziran 1991 ÖZET Bu çalışma, perlit dolgulu yüksek yoğunluk polietilen (YYPE) kompozitlerini içerir. Çalışmanın amacı, perlit ve silan uygulanmış perlit dolgulu YYPE kompozitlerinin mekanik ve fiziksel özelliklerini incelemektir. Bu çalışmada dört değişik YYPE-perlit karışımı ele alınmıştır. Karışımlar Brabender Plasti- Corder' da hazırlanmıştır. Mekanik özellikler, gerilim-gerinim eğrileri, kopma özellikleri, elastik modül, akma gerilimi ve darbe direnciyle incelenmiş ve tartışılmıştır. Isıl özellikler ve kompozitlerin kırılma yüzeyleri, diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Anorganik dolgu maddeleri ile polimerler arasındaki yapışma genellikle zayıftır. Yapışmayı arttırmak için 7 -amino propiltrietoksi silan (tf-APS), yüzey aktif leştirici olarak kullanılmıştır. Hidroliz etkisini görmek için, Y-APS hem hidroliz edilerek, hem de hidroliz edilmeden perlite uygulanmıştır. vıPerlit miktarının, polietilenin moleküler parametrelerinin (molekül ağırlık, dallanma, kristal derecesi ve ergime akış indisi) ve silan uygulamasının mekanik, ısıl ve morfolojik özelliklere etkisi incelenmiştir. Perlit dolgulu polietilen kompozitlerinde, kopmada gerilim direnci, akma gerilimi, elastik modül ve eriyik vizkozitesinin perlit miktarıyla arttığı gözlenmiştir. Yüksek molekül ağırlık ve yüksek vizkoziteye sahip polietilende (54P) ise belirli perlit miktarından sonra kopmada gerilim direncinde, akma geriliminde ve eriyik vizkozitesinde düşme görülmüştür. Diğer özelliklerden, darbe direnci, % uzama ve endotermlerin maksimum pik sıcaklığı ve göreceli pik yüksekliklerinde (kristal miktarıyla doğru orantılı) perlit miktarı arttıkça azalma görülmüştür. Silan yüzey aktif leştiricisi, tf-APS, yukarıda belirtilen bütün özellikleri (%10-%15 perlit dolgulu dallanmış polietilenin (753) elastik modül ve kopmada gerilim direncindeki azalma dışında) arttırmıştır. Bu da perlit ve polietilen yüzeylerinin yapışmasının ^ -APS ile güçlendiğini gösterir. SEM sonuçları ile de silan uygulanmış perlit ve polietilen arasında kuvvetli yapışma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE PROPERTIES OF PERLİTE FILLED HIGH DENSITY POLYETHYLENES AKIN ÖKTEM, GUlsu Faculty of Art and Sciences Chemistry Department, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Teoman TINÇER 140 pages, June 1991 ABSTRACT This report studies the perlite filled high density polyethylene (HDPE) composites. The aim of this work is to evaluate the mechanical and physical properties of untreated and si lane treated perlite filled HDPE composites. Four different commodity polyethylenes were selected to prepare the composites. The composites were prepared by melt mixing in Brabender Torque Rheometer. The mechanical tests were discussed in terms of stress-strain curves, ultimate properties, elastic modulus, yield strength and impact strength. The thermal properties were studied by Differential Scanning Calorimetry (DSC). The fracture surfaces of composites were investigated by Scanning Electron Microscope (SEM). mThe adhesion is usually poor between inorganic fillers and polymers and to increase interfacial strength, ?y-Aminopropyltriethoxy silane (7-APS) was used as a coupling agent in this work. To examine the effect of hydrolysis, both hydro! yzed and unhydrolyzed -y-APS were applied to perl ite. The influences of perlite concentration, molecular parameters of polyethylenes (including molecular weight, extent of branching, degree of crystal! i nity and melt flow index) and silane treatment on mechanical, thermal and morphological properties were examined. It was observed that among the properties, of polyethylene composites, ultimate tensile strength, yield strength, elastic modulus and melt viscosity increased with perlite content. High molecular weight and highly viscous polyethylene (54P) showed exceptional reductions in ultimate tensile strength, yield strength and melt viscosity after some amount of loading. Other properties, impact strength, elongation at break, maximum peak temperatures and relative peak heights (proportional to degree of crystal 1 i nity) of endotherms decreased with the amount perlite. Silane coupling agent, -y-APS, improved all the properties mentioned above (except drops at 10 %-15 % perlite in elastic modulus and ultimate tensile strength of branched polyethylene, 753) indicating that interfacial strength was enhanced by using y-APS in perlite filled HDPE TVcomposites. Also SEM studies showed the strong adhesion of treated perlite and polyethylene.