Latent fazdaki primipar gebelerde psikolojik esneklik düzeyi ve gebelik stresinin travmatik doğum algısı ve emzirme başarısına etkisi
The effect of psychological flexibility level and pregnancy stress on perception of traumatic birth and lactation success in primiparous pregnant in the latent phase
- Tez No: 743711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum, ebelik, emzirme, gebelik, stres, travma, Childbirth, Midwifery, Lactation, Pregnancy, Stress, Trauma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırma latent fazdaki primipar gebelerde psikolojik esneklik düzeyi ve gebelik stresinin, travmatik doğum algısı ve emzirme başarısına etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Kesitsel nitelikte olan bu araştırmanın örneklemini Malatya il merkezinde bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi)'nde travaya gelen primipar 310 gebe oluşturdu. Araştırma Haziran 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında yapıldı. Veriler kişisel tanıtım formu, psikolojik esneklik ölçeği, gebelikte stresi değerlendirme ölçeği, travmatik doğum algısı ve latch emzirme tutumu ve değerlendirme ölçeği ile toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde; normallik testine göre yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, standart sapma ve anova, bağımsız gruplarda t testi, korelasyon ve regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada gebelerde psikolojik esneklik ile travmatik doğum algısı arasında negatif yönde (r= -.183, p < .001), emzirme başarısı ile pozitif yönde önemli ilişki olduğu belirlendi (r = .208, p < .001). Ayrıca gebelik stresi ile travmatik doğum algısı arasında pozitif yönde (r= .472, p < .001), emzirme başarısı ile negatif yönde önemli ilişki olduğu belirlendi (r = -.263, p < .001). Araştırmaya katılan gebelerin psikolojik esneklik düzeyi TDA'yı % 3.4 oranında, emzirme başarısını % 4.3 oranında açıklamaktadır (p < .05). Sonuç: Araştırmada gebelerin psikolojik esneklik düzeyi arttıkça travmatik doğum algısının azaldığı emzirme başarısının arttığı belirlendi. Ayrıca gebelik stresi arttıkça travmatik doğum algısının da arttığı, emzirme başarısının azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the effect of psychological flexibility and the effect of pregnancy stress level on perception of traumatic birth and lactation success in primiparous pregnant in the latent phase. Material and Method: The sample of this cross-sectional study consisted of 310 primiparous pregnant women who came to labor at the Training and Research Hospital (Gynecology and Childhood Diseases Hospital) located in the city center of Malatya. The research was carried out between the dates June 2021 and July 2022. The data were gathered by using Personal Information Form, the psychological flexibility scale, the stress assessment scale during pregnancy, the perception of traumatic birth, and the latch lactation attitude and assessment scale. Percentage distribution, arithmetic mean, standard deviation and Anova, independent groups t-test, correlation and regression analysis were used in the statistical analysis of the data. Results: Among the ones seen in pregnant women, the traumatic perception is towards where (r= -.183, p < .001), and its positive aspect is evident with the postpartum period (r = .208, p < .001). At the same time, the perception of traumatic pregnancy with the stress of pregnancy is unclear (r= .472, p < .001), while it is marked negatively with the pointed tip (r = -.263, p < .001). TDA, which is under the influence of mothers, is explanatory at the rate of 3.4% and apparently 4.3% (p < .05). Conclusion: It was determined that as the psychological flexibility level of the pregnant women increased, the perception of traumatic birth decreased and the success of lactating increased. In addition, as pregnancy stress increased, the perception of traumatic birth increased and lactating success decreased.