New inclinations in the museumification process of private museums in Turkey after 2010
Türkiye'de özel sanat koleksiyonlarının müzeleşme sürecinde 2010 yılı sonrası yeni oluşumlar
  1. Tez No: 743728
  2. Yazar: İLKAY SALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Koleksiyon, Koleksiyonerlik, Sanat Piyasası, Özel Müzeler, Collection, Collecting, Collectorship, Art Market, Private Museums
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
“Türkiye'de Özel Sanat Koleksiyonlarının Müzeleşme Sürecinde 2010 Yılı Sonrası Yeni Oluşumlar”başlıklı yüksek lisans tez çalışması, koleksiyon olgusu üzerinden, batı dünyasıyla karşılaştırmalı olarak, Türkiye'deki sanat koleksiyonerliğinin gelişimini, 2000'li yıllarda bu sanat koleksiyonlarının özel müzelere dönüşümünü ve 2010 yılı sonrasında özel müzelerin yer seçimlerinde görülen yeni oluşumları kapsamaktadır. Tarih öncesi çağlardan beri var olma ve sahip olma dürtüsüyle toplayan, biriktiren ve bu birikimleriyle koleksiyonlar oluşturan insanoğlu, yüzyıllar içerisinde bunu bir bilinç ve tutarlılıkla harmanladığı vakit koleksiyoner olmuş; rasyonel bir örgütlenme ve kurumsallaşma ile seküler hale dönüştürdüğü vakit ise müzeler kurmuştur. Ticaretle zenginleşen Avrupa'da 15. yüzyılda Rönesans itibariyle gelişen bir koleksiyonerlikten, 17. yüzyılda halka açılan koleksiyonlardan ve 18. yüzyıldan itibaren başlayan modern müzeleşme sürecinden söz edilebilirken ve batıda koleksiyonerlik olgusunun köklerinde burjuvazi var iken; Rönesans'ı yaşamayan, padişah ve ailesi dışında asilzade sayılacak bir sınıfı olmayan ve üst tabaka adledilen kesimin de hiçbir zaman batıdaki kadar ayrıcalıklı ve baskın olamadığı, ekonomik ve toplumsal çöküşler geçiren Osmanlı İmparatorluğu'nda, saray hazineleri, toplanma sistemi ve mantığı bakımından Avrupa'yla benzerlik göstermiş olsa dahi, koleksiyoner bir kitlenin gelişimi gecikmeli olmuş, müzeleşme de yaklaşık iki yüzyıl geriden takip ederek 19. yüzyıl sonrasına kalmıştır. Sanat koleksiyonerliğinin temellerini sanatın özerkleşerek bir 'değer' olarak pazarını yaratması oluşturduğu için, sanat koleksiyonerliği ile sanat piyasası birbiriyle eşgüdümlü ilerlemektedir. Atatürk'ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Türkiye'sinde, erken dönemde milli kültür politikaları çerçevesinde sanatın hâmisi devlet olmuş iken; 1980 sonrası başlayan liberal ekonomi politikalarıyla sanat, devletten özel sermayeye tasnif edilmiş, sanat yapıtının ve koleksiyonerliğin yükseldiği bir dönemin kapıları aralanmıştır. 1990'lı yıllarla başlayan küreselleşme politikalarıyla dünyaya entegre olmaya çalışan, özel sermayenin egemenliğindeki Türk sanat piyasasında, 2000'li yıllar, sayıları hayli artmış olan sanat koleksiyonerlerinin İstanbul'da açtıkları özel müzeler vasıtasıyla görünür hale geldikleri çok dinamik bir dönemi içermektedir. Bu dönemde kültür sanat faaliyetlerinde başlayan merkez dışı, periferi oluşumlarını, 2010 yılı itibariyle, doğdukları topraklara koleksiyonerlik hikâyelerini taşımak isteyen, ülkelerinde merkez dışında bir var oluşu da göstermeyi hayal eden sanat koleksiyonerlerinin Anadolu'da kurdukları özel müzeler takip etmiştir. Çalışma kapsamında; koleksiyonerliğin köklerinden başlayarak, Avrupa'dan Amerika'ya batı dünyasındaki sanat koleksiyonlarının müzelere tahavvülüne uzanan ve oradan Osmanlı'yı da kapsayarak Türkiye'deki siyasi, iktisadi ve toplumsal zemin üzerinden, sanat piyasası ve koleksiyonerliğin gelişimini ve nihayetinde bu özel koleksiyonların müzeleşmesini içeren yaklaşık iki bin beş yüz yıllık bir yolculuğa çıkılmakla kalmayıp; 2010 yılı sonrasında Anadolu'da kurularak, kentle bağ kuran, kentle bölgeyi çekim merkezi haline getiren, yenileri için ilham kaynağı olan ve sanat tarihi içerisinde kendilerine yer açan özel müzelere de dikkat çekilerek, bundan sonraki çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This Master's dissertation, titled“New Inclinations in the Museumification Process of Private Museums in Turkey After 2010”comprises the development of art collectorship in Turkey through the concept of collections and in comparison with the Western world, the transformation of these art collections into private museums in the 2000s, and the new inclinations regarding the location choices of private museums after 2010. Ever since the prehistoric period, at times to meet their biological needs and at times to satiate their religious instincts, humans have researched, discovered, and collected, evolving over the centuries to do it consciously and consistently, becoming collectors, and later, with rational categorization and institutionalization, secularizing their collections, thus establishing museums. Becoming wealthier through commerce, While collectorship developed in Europe starting with the Renaissance in the 15th century, leading to collections becoming public in the 17th century and the start of modern museumification in the century that followed, it was the bourgeoisie that birthed European collectorship. The absence of a noble class outside the Sultan and his family that could correspond to the bourgeoisie which birthed European collectorship, the upper-classes lacking the same amount of privilege and influence as their western counterparts, as well as the Empire's somewhat frequent financial and societal crises delayed the emergence of collectors in the Ottoman Empire by about 2 centuries, even though there were similarities to European collections regarding the aggregation methods and logic. Museumification was similarly delayed by two centuries, emerging after the 19th century. The foundations of art collectorship lay with the autonomy and the commodification of art, which created its own market. Thus, art collectorship and the art market always progress simultaneously. In the Republic of Turkey, founded by Atatürk, the early period national culture policies made the state the primary patron of arts. However, liberal economic policies starting in the 1980s allowed private capital to take over from the state, launching a period where artworks and collectorship increased. Attempting to integrate itself with the world as a result of the globalization policies of the 1990s, the 2000s for the Turkish art market, dominated by private capital, coincide with a highly dynamic period when the recently growing population of art collectors founded private museums in İstanbul by which they could receive exposure and recognition. This period saw the emergence of culture and arts events and activities in the periphery. After 2010 this was followed by collectors who wished to bring their collections to the lands where they were born and dreamt about showing revealing the existence of a culture outside the center, who then established museums towards that goal. As part of the research, we began with the roots of collectorship, working toward the museumification of Western art collections from Europe to the US. Here, we pivot to the Ottoman Empire, making our way through to the Republic of Turkey with its political, financial, and social background, over which we not only take a two thousand five hundred year long journey through the development of the art market and collectorship, but also examine private museums founded after 2010 in Anatolia to create bonds and connections with their cities in addition to making these into popular cultural stops, thus inspiring new ones to launch, therefore occupying an important spot in art history. We aim to contribute to future research with this examination.