Türk eğitim sistemi, politikaları ve uygulamalarına ilişkin emekli eğitim yöneticilerinin görüşleri: Bir öznel yaşantı araştırması (Fenemonoloji)
Opinions of retired education managers on the Turkish educational system policies and practices: A survey on subjective life (Phenemonology)
  1. Tez No: 743808
  2. Yazar: BEYKUL KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Sistemi, Eğitim Politikası, Emekli Eğitim Yöneticisi, Education, Education System, Education Policy, Retired Education Manager
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk eğitim sistemi, politikaları ve uygulamalarına ilişkin emekli eğitim yöneticilerinin görüşlerini ve önerilerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan bir öznel yaşantı araştırması (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmış ve emekli olmuş eğitim yöneticileri arasından kartopu örnekleme yöntemiyle seçilmiş 20 eğitim yöneticisinden oluşmaktadır. Katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formunda belirtilen açık uçlu soruların sorulduğu görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşme öncesinde katılımcılardan izin alınmış, görüşme sırasında yazılı belgeler ve ses kaydı alınmıştır. Görüşmeler yaklaşık olarak bir saat ile iki buçuk saat arasında tamamlanmıştır. Elde edilen veriler, bulgular her alt problemin cevabı olacak şekilde oluşturulan tablolarla gösterilerek betimsel ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışma ile sistemsel hiçbir beklentisi ve kaygısı olmayan emekli eğitim yöneticilerinin görüşleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular önceki dönemlerde yapılan benzer çalışmalarla örtüşmektedir. Ülkemizin eğitim sistemi, politikaları ve uygulamalarına ilişkin emekli eğitim yöneticilerinin görüşlerinin değerlendirilmesi alanında bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmaması bu araştırmanın önemini daha da artırmaktadır. Bu araştırma, yöntem ve çalışma grubu olarak bir ilk olması yönüyle önemlidir. Bu çalışmadan elde edilecek önemli çıkarımların, ülkemizin ulusal değerlerine, çağdaş ve evrensel eğitim anlayışına uygun eğitim politikalarını geliştirip uygulamasına katkı sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the views and suggestions of retired education administrators regarding the Turkish education system, policies and practices. In the research, a subjective experience research (phenomenology) design, which is one of the qualitative research methods, was used. The participants of the study consisted of 20 education administrators selected by snowball sampling method among retired education administrators who worked as administrators in educational institutions affiliated to the Ministry of National Education of the Republic of Turkey. The interview technique in which open-ended questions specified in the semi-structured interview form were asked to the participants was applied. Before the interview, permission was obtained from the participants, and written documents and audio recordings were taken during the interview. The interviews were completed in approximately one hour to two and a half hours. The data obtained were analyzed and interpreted by descriptive and thematic analysis method, by showing the findings with tables created to answer each sub-problem. In this study, the views of retired education administrators who have no systemic expectations and concerns were evaluated. The findings are consistent with similar studies conducted in previous periods. The fact that no study has been conducted so far in the field of evaluating the views of retired education administrators on the education system, policies and practices of our country increases the importance of this research even more. This research is important in that it is a first in terms of method and study group. It can be thought that the important inferences to be obtained from this study will contribute to the development and implementation of education policies in accordance with our country's national values, contemporary and universal education understanding.