Elit sporcularda ilerleyici gövde stabilizasyon eğitiminin anaerobik performans üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of progressive core stabilization training on anaerobic performance in elite athletes
  1. Tez No: 743892
  2. Yazar: GÜLŞAH BAŞANDAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Eğitimi, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcular, halter, voleybol, raket sporları, gövde stabilizasyonu, Athletes, weightlifting, volleyball, racquet sports, core stability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Gövde stabilizasyon eğitiminin sporcularda sportif performansı geliştirdiği bilinse de anaerobik performans üzerine etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada elit sporcularda ilerleyici gövde stabilizasyon eğitiminin (İGSE) anaerobik kapasite, anaerobik güç ve yorgunluk üzerine etkileri araştırıldı. Elit sporcular (tekvando, halter, voleybol, badminton) rastgele seçim yöntemi ile çalışma (n=30, 21,70±2,71 yıl) ve kontrol (n=28, 21,71±2,49 yıl) gruplarına ayrıldı. Çalışma grubuna fizyoterapist gözetiminde İGSE (30-40 dk./seans, 3 gün/9 hafta) uygulandı. Kontrol grubuna standart (rutin) gövde kuvvetlendirme eğitimi (3 gün/9 hafta) egzersiz reçetesi olarak verildi. Tüm sporcularda anaerobik kapasite, anaerobik güç ve yorgunluk indeksini ölçmek için laboratuvar testi olarak 30 saniye Wingate Anaerobik Güç testi, saha testi olarak dikey sıçrama testleri kullanıldı. Grupların demografik özellikleri benzerdi (p>0,05). Çalışma grubunda maksimum anaerobik güç, maksimum anaerobik kapasite, 0-5 saniyeler arası anaerobik güç, 0-30 saniyeler arası anaerobik kapasite, 5., 10. ve 15. saniyelerdeki anaerobik güç değerleri ile dikey aktif sıçrama değeri kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha fazla arttı (p0,05). Standart gövde kuvvetlendirme eğitimine göre İGSE elit sporcularda anaerobik performans daha fazla artırmaktadır. Ancak her iki egzersiz eğitiminin elit sporcuların yorgunluk indeksine etkisi bulunmadı. Anaerobik performans kullanımının ön planda olduğu spor dallarında İGSE sporcuların antrenman programında yer almalıdır.
Özet (Çeviri)
Although core stabilization training is known to improve athletic performance in athletes, its effects on anaerobic performance are not completely known yet. Therefore, effects of progressive core stabilization training (PCST) on anaerobic capacity, anaerobic power, and fatigue in elite athletes was investigated in current study. Elite athletes (taekwondo, weightlifting, volleyball, badminton) were randomly divided into study (SG) (n=30, 21.70±2.71 years) and control (CG) (n=28, 21.71±2.49 years) groups. The PCST (30-40 minutes/session, 3 days/9 week) was applied to SG under supervision of a physiotherapist. Standard (routine) core strengthening training (3 days/9 week) was given to CG as an exercise prescription. To measure anaerobic capacity, anaerobic power, and fatigue index, 30-second Wingate Anaerobic Power test as a laboratory test and jump tests as a field test were used in all athletes. Demographic characteristics of groups were similar (p>0.05). In SG, maximum anaerobic power, maximum anaerobic capacity, anaerobic power between 0-5 seconds, anaerobic capacity between 0-30 seconds, anaerobic power values at the 5th, 10th and 15th seconds and vertical active jump value more increased statistically significantly than CG (p0.05). The PCST further increases anaerobic performance in elite athletes compared to standard core strengthening training. However, both exercise training has no effect on fatigue index of elite athletes. The PCST should be included in training program of athletes in sports branches where anaerobic performance usage are at the forefront.