Türkiye'ye göç eden İranlı kadınların doğum deneyimleri
Iranian women's birth experiences who immigrants to Turkey
- Tez No: 743934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Sosyoloji, Midwifery, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, ebelik, göç, göçmen, İran, kadın, Childbirth, midwifery, migration, immigrant, Iran, women
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma; Türkiye'ye göç eden İranlı kadınların Türkiye'de gerçekleştirdikleri doğumlarına yönelik deneyimleri, duygu, düşünce ve gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırmaların fenomenolojik deseninde düzenlenmiştir. Araştırmaya İran vatandaşı olan, Türkiye'ye göç etmiş ve yaşamını Türkiye'de sürdüren, Türkiye'de en az bir kez doğum yapan, Türkçe veya Farsça konuşup anlayabilen, erişimi sağlanacak programları (Zoom/Meet) kullanabilen, 18 yaş üstü ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 12 İranlı kadın amaçlı örnekleme yöntemiyle alınmıştır. Veriler Aralık 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında, araştırmacılar tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanan, yarı yapılandırılmış veri toplama formu kullanılarak, derinlemesine görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada kayıt altına alınan veriler yazıya dökülmüş, elde edilen veriler MAXQDA 2022 Programı kullanılarak içerik analizi doğrultusunda raporlanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş aralığı 25 ile 42 arasında, tümü evli, %58,3'ü gelir getiren bir işte çalışmakta olup, Türkiye'de ikamet süreleri ortalama 5,6 yıldır. Kadınların tamamı hastanede doğum yapmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular 7 ana tema ve 34 alt temalara ayrılmıştır. Ana temalar; gebelik kontrolleri, doğum sürecinde yaşananlar, doğuma yönelik duygular, doğum süreci ve sonrası destekler, kültürel uygulamalar, Türkiye'de ve İran'daki doğumların farklılıkları ve doğuma yönelik istekler olarak belirlenmiştir. Sonuç: İranlı kadınların Türkiye'deki gebelik ve doğumlarında yaşadıkları olumlu deneyimler eşinin doğumda yanında yer alması ve İran'a özgü kültürel uygulamaları gerçekleştirebilmeleridir. Olumsuz deneyimleri ise; sosyal güvence ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle gebelik ve doğum sürecinde yeterli bakım almada zorlanma, istedikleri yakınlarından destek alamama, dil farklılığı nedeniyle iletişimde zorlanma şeklinde sıralanmıştır. Doğum tercihlerinde ise evde ya da suda doğum yapamamaları memnuniyetlerini etkilemiştir. Katılımcılar İran ve Türkiye'deki doğumlar arasındaki farkı; sağlık personelinin Türkiye'de daha fazla destek sağlaması ve eşlerinin doğumda yanlarında olması şeklinde ifade etmişlerdir. Doğum deneyimlerine yönelik olumsuz duyguların oluşmasındaki sebepler ise farklı bir ülkede olmaktan kaynaklı yalnızlık duygusu, sağlık çalışanlarının tutumu ve doğum kaynaklı nedenlerden dolayı stres gibi etkenlerden kaynaklanmış olabilir. Kadınların gebelik ve doğum sürecinde Türkiye'deki diğer göçmenler gibi anneliğin getirdiği sosyal haklardan faydalanmaları en fazla ifade ettikleri istekleridir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research; was conducted in order to determine the experiences, feelings, thoughts and needs of Iranian women who migrated to Turkey regarding their births in Turkey. Materials and Methods: The research was organized in the phenomenological pattern of qualitative research. Those who are Iranian citizens, have immigrated to Turkey and live in Turkey, have given birth at least once in Turkey, can speak and understand Turkish or Persian, can use the programs to be accessed (Zoom/Meet), are over the age of 18 and are willing to participate in the research. 12 Iranian women were taken by purposive sampling method. The data were obtained through in-depth interviews using a semi-structured data collection form prepared by the researchers based on the literature, between December 2020 and February 2021. The data recorded in the research were written down, and the data obtained were reported in accordance with the content analysis using the MAXQDA 2022 Program. Result: The age range of the women participating in the research is between 25 and 42, all of them are married, 58.3% of them work in an income-generating job, and the average residence time in Turkey is 5.6 years. All of the women gave birth in the hospital. The findings obtained from the research were divided into 7 main themes and 34 sub-themes. Main themes; pregnancy controls, experiences during the birth process, feelings towards birth, support during and after birth, cultural practices, differences in births in Turkey and Iran, and wishes for birth. Conclusion: The positive experiences of Iranian women during their pregnancies and births in Turkey are the fact that their spouses are with them during the birth and they can perform cultural practices specific to Iran. Negative experiences are; difficulties in receiving adequate care during pregnancy and childbirth due to social security and economic inadequacies, not being able to get support from their relatives, and difficulties in communication due to language differences. In their birth preferences, the fact that they could not give birth at home or in water affected their satisfaction. Participants; the difference between births in Iran and Turkey; stated that health personnel provide more support in Turkey and their spouses are with them at birth. The reasons for the formation of negative feelings towards birth experiences may be due to factors such as the feeling of loneliness due to being in a different country, the attitude of health workers and stress due to birth-related reasons. The most expressed desire is for women to benefit from the social rights brought by motherhood, like other immigrants in Turkey, during pregnancy and childbirth.