Transüretral prostat rezeksiyonu uygulanan hastada yaşam kalitesi, aile desteği algısı ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi
Quality of life, perception of family support and determination of the relationship between patients who were transurethral prostate resection
  1. Tez No: 743954
  2. Yazar: NİHAL BARIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA HÜLYA ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: BPH, TUR-P, Yaşam Kalitesi, Algılanan Aile Desteği, BPH, TUR-P, Quality of Life, Perceived Family Support Date: 10.06.2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma Transüretral Prostat Rezeksiyonu uygulanan hastalarda yaşam kalitesi, aile destek algısı ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikli araştırmanın örneklemini Ekim-2020 ve Eylül 2021 ayları arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Beylikdüzü Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde Transüretral Rezeksiyon uygulanan 120 hasta oluşturdu. Veriler; Hasta Tanıtım Formu, Uluslararası Prostat Semptom Skorlaması, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Algılanan Aile Destek Ölçeği kullanılarak toplandı. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez değerlendirmeye alındı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskal- Wallis, One-Way Anova ve Mann Whitney U testi, Dunn testi, Spearman Korelasyon analizi ve Lineer Regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p0,05). Sonuç olarak Transüretral Prostat Rezeksiyonu uygulanan hastalarda, ameliyat öncesi döneme kıyasla ameliyat sonrası dönemde yaşam kalitelerinde artış görüldüğü, algılanan aile desteğinin yüksek olduğu, aile destek algısı ile yaşam kalitesi arasında ilişkinin bulunmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the quality of life, family support perception and the relationship between them in patients who underwent Transurethral Prostate Resection. The sample of the descriptive and cross-sectional study consisted of 120 patients who underwent Transurethral Resection in Urology Clinic of Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Istanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital and Beylikdüzü State Hospital between October-2020 and September 2021. Data; The Patient Identification Form was collected using the International Prostate Symptom Scoring, the SF-36 Quality of Life Scale, and the Perceived Family Support Scale. The patients were evaluated twice, before and after surgery. Descriptive statistics, Kruskal-Wallis, One-Way Anova and Mann Whitney U test, Dunn test, Spearman Correlation analysis and Linear Regression analysis were used in the evaluation of the data. Statistical significance was accepted as p0,05). As a result, it was determined that there was an increase in the quality of life in the postoperative period compared to the preoperative period in patients who underwent Transurethral Prostate Resection, the perceived family support was higher, and there was no relationship between the perception of family support and quality of life.