Dehidroepiandrosteron ile polikistik over sendromu oluşturulan sıçanlarda apigenin ve chyrsin'in potansiyel tedavi edici etkilerinin araştırılması
Investigation of potential therapeutic effects of apigenin and chrysin on polycystic ovary syndrome rat model
- Tez No: 743959
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dehidroepiandrosteron, Polikistik Over Sendromu, Apigenin, Chrysin, Dehydroepiandrosterone, Polycystic Ovary Syndrome, Apigenin, Chrysin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Polikistik over sendromu genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen, santral sinir sistemi, overler, hipofiz, böbrek üstü bezleri ve ekstraglanduler dokular arasındaki etkileşimlerin bozulması sonucu ortaya çıkan kronik seyreden, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen endokrin bir bozukluktur. Çalışmamızda Apigenin ve Chrysin, tek başlarına ve kombin yapılarak DHEA ile oluşturulmuş PCOS üzerindeki potansiyel terapötik etkileri araştırılmıştır. 21 günlük 48 adet Wistar Albino türü dişi sıçan SHAM, PCOS, PCOS+AGN, PCOS+CH, PCOS+KOMBİN şekilde 5 farklı gruba ayrıldı. Over dokusu ve plazmada FSH, LH, PROG, KNG1, IL-18, IL-1β, IL-13, IFN-γ, EREG, IGFBP3, inhibin ve insülin düzeyleri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. Over dokularındaki SOD, GPx, CAT aktiviteleri ve MDA düzeyleri spektrofotometrik yöntemlerle tayin edildi. Tedavi gruplarının plazma LH, FSH, LH/FSH ve PROG düzeyleri PCOS grubu ile karşılaştırıldığında plazma LH düzeyleri AGN ve KOMBİN gruplarında anlamlı olarak azalırken, FSH ve LH/FSH oranındaki azalmalar anlamlı bulunmamıştır. Doku FSH, LH, LH/FSH ve PROG düzeylerine bakıldığında doku LH'de PCOS grubuna kıyasla tedavi gruplarından KOMBİN grubunda anlamlı bir azalma gözlendi. Tedavi gruplarının plazma İNH, EREG, IFN-ɣ düzeyleri PCOS grubuyla kıyaslandığında artış görülmüştür fakat anlamlı bulunamamıştır. Plazma ve doku IGFBF-3 düzeyleri CH ve PCOS grubunda SHAM grubuna kıyasla anlamlı yüksekken, AGN grubunda anlamlı bir azalış vardır. Tedavi gruplarının doku IFN-ɣ düzeyinde ise PCOS grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir artış gözlenmiştir. Tedavi ajanı uygulanmış olan sıçanların plazma IL-18 ve IL-13 değerlerinde PCOS grubuna göre anlamlı bir azalma vardı. IL-13 seviyesinde en önemli azalma AGN grubundadır. Doku IL-18'de PCOS grubuna kıyasla anlamlı bir azalma varken, IL-1β'da CH ve KOMBİN gruplarında anlamlı bir azalma vardır. Plazma SOD, GPx aktiviteleri SHAM grubu ile PCOS grubu kıyaslandığında anlamlı plazma CAT aktivitesi ve MDA düzeyleri PCOS grubunda anlamlı olmayan bir artış gözlendi. Doku SOD, CAT, GPx aktiviteleri ve MDA düzeylerinde ise SHAM grubuna kıyasla PCOS grubunda anlamlı olmayan bir azalma görülmüştür. Sonuç olarak, DHEA ile oluşturulmuş PCOS over dokularında AGN ve KOMBİN kullanımının, overlerdeki kistik yapıları etkin bir şekilde azaltabileceğini inflamasyon, oksidatif stresi, hormonları baskılayabileceği böylece PCOS'un tedavisinde etkin bir rol oynayacağı düşünülmektedir. Önemli bir sağlık sorunu olan PCOS tedavisindeki güncel yaklaşımlarla beraber yeni ilaç çalışmalarına katkı sağlayacağı ve bu ilaç tedavileri ile beraber modern tıp yöntemlerinin de kullanılmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Yapılan bütün tedavilere ek olarak yeni bir terapötik ajan olan Apigenin ve Chrysin'in tedavilere öncülük edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome is a chronic condition that can negatively affect the quality of life, which is usually common in women of fertility age and is caused by the deterioration of interactions between the central nervous system, ovaries, pituitary, adrenal glands, and extra glandular tissues. Our study investigated the potential therapeutic effects of Apigenin and Chrysin on polycystic ovary syndrome created with DHEA by combining alone. 48 Wistar Albino-type female rats for 21 days will be divided into 5 different groups: SHAM, PCOS, PCOS+AGN, PCOS+CH, PCOS+KOMBİN. FSH, LH, PROG, KNG1, IL-18, IL-1β, IL-13, IFN-γ, EREG, IGFBP3, Inhibitor, and Insulin levels were measured using the ELISA method in ovarian tissue and plasma. SOD, GPx, CAT activities, and MDA levels in ovarian tissues were determined by spectrophotometric methods. Plasma LH, FSH, LH/FSH, and PROG levels of the treatment groups decreased significantly in agn and KOMBİN groups compared to the PCOS group, while reductions in FSH and LH/FSH rates were not significant. When tissue FSH, LH, LH/FSH, and PROG levels were looked at, a significant decrease was observed in the KOMBİN group of treatment groups compared to the PCOS group in tissue LH. Plasma INH, EREG, IFN-ɣ levels of treatment groups increased compared to the PCOS group but were not significant. Plasma and tissue IGFBF-3 levels were significantly higher in CH and PCOS group compared to the SHAM group, while there was a significant decrease in the AGN group. A significant increase was observed in the tissue IFN-ɣ level of the treatment groups compared to the PCOS group. There was a significant reduction in plasma IL-18 and IL-13 values of the rats who had been treated with a treatment agent compared to the PCOS group. The most significant reduction in IL-13 level is in the AGN group. While there was a significant decrease in tissue IL-18 compared to the PCOS group, there was a significant decrease in CH and KOMBİN groups in IL-1β. Plasma SOD, GPx activities Compared to the SHAM group and PCOS group, significant plasma CAT activity and MDA levels increased significantly in the PCOS group. Tissue SOD, CAT, GPx activities, and MDA levels decreased significantly in the PCOS group compared to the SHAM group. As a result, it is thought that the use of AGN and KOMBIN in PCOS ovarian tissues created with DHEA can effectively reduce cystic structures in the ovaries, suppress inflammation, oxidative stress, hormones, thus playing an active role in the treatment of PCOS. It is thought that it will contribute to new drug studies with current approaches in the treatment of PCOS, which is an important health problem; and will help to use modern medicine methods along with these drug treatments. In addition to all the treatments, apigenin and Chrysin, a new therapeutic agent, are thought to lead the treatments.