Zillet kavramı bağlamında 90 sonrası çağdaş sanatta beden imgesi
  1. Tez No: 744010
  2. Yazar: YEKATERYNA GRYGORENKO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP TARANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Abject, Zillet, Beden, Özne, Kristeva, Lacan, Abject, Body, Subjecti Kristeva, Lacan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bedenlerimiz toplumsal normlara göre şekilden şekle girer. Baskı ve otorite ile bize nasıl olunması gerektiği anlatılır ve zorunlu bir şekilde aktarılır. Biz de bu kurallardan dolayı çevremizde yer edinebilmek için toplumun nesnesi haline geliriz. Ve böylelikle bedenlerimiz bize ait olmaktan çıkar. Fakat aslında bedenden önce 'ben' yani özne toplumsal ve kültürel kodlardan geçerek harmanlanır ve öteki ben ya da eksik özne olarak hayata başlar. Tezin başlığında geçen zillet kavramı, İngilizcedeki adıyla abject ilk defa 1990 yılında Julia Kristeva'nın George Bataille ve Jacques Lacan'dan ilham alarak“Korkunun Güçleri”adlı kitabında bahsedilmiştir. Bu kavram literatürde güç, saygınlık, üstünlük manasına gelen izzetin karşıtı yani aşağılık, zayıf, atık anlamına gelmektedir. 1990'dan önce Bataille bu kavrama benzer durumları ölüm, erotizm ile informe (formsuzluk) başlığı altında toplamış, Lacan ise gerçek kavramında bir araya getirmiştir. Tezin başlığında geçen diğer bir kavram ise beden kavramıdır. Abject ile çok yakından bağı olan beden kavramı yüzyıllardır teoride ve sanatta tartışma konusu olmuş ve birçok kişi tarafından da farklı açılardan betimlenmiştir. Bedenin kendisi hiç değişmemişfakat beden ile alakalı bilgiler birçok değişime uğramıştır. Antik dönemin ele aldığı beden anlayışıyla günümüzdeki beden anlayışı birbirinden farklıdır. Örneğin Platon bedeni ruhun bir mezarı olarak görmüştür. Descartes'da akıl-beden ayrımı yaparak aklın ayrıcalıklı bir pozisyonda olduğunu, bedenin ise dış dünyanın bir parçası olduğunu söyleyerek onu ikinci bir plana atar. Ve şöyle söyler;“Ben insan bedeni denilen o uzuvlar kümesi olamam”(Breton, 2016, s. 9). Diğer taraftan da 20.yy'a geldiğimizde ise ruh-beden ikililiği birleşerek başka bir düşünce sistemi oluşturmuştur. Örneğin filozof Marleau-Ponty'ye göre insanın varoluşu salt ussal- zihinsel hale indirgenerek anlaşılamayacağını dile getirir. Yaşadığımız dünyanın bir algılar dünyası olduğunu söyleyerek sadece zihinle algılanamayacağını, deneyimlere“algılayan zihinle”ulaşılabileceğini belirtir.“Algılayan zihni”ise ete, tene bürünmüş bir zihin olarak tanımlar. Nesnelleşmiş bir halden bahseder. Beden hala multidisipliner bir şekilde güncelliğini korumaktadır. Hatta içerisine birçok başka kavram eklenerek beden her defasında güncellenmektedir. Foucault, 'Özne ve İktidar' kitabındaki araştırma sürecinde“Tarihimizde nasıl kapana kısıldığımızı anlamak istiyorsak, çok daha uzaktaki süreçlere gönderme yapmak gerektiği kanısındayım.”(Foucault, 2014, s. 61) . der. Bu tezde de Foulcault'nun yolundan giderek; bedeni araştırmak istiyorsak ondan öncesine 'ben' e yani özneye gönderme yaparak araştırma yapılması gerekmektedir. Çünkü bedenin varlığından önce öznenin konumlanması ilerideki bedenin nasıl konumlanacağını somut ya da soyut bir şekilde belirler.
Özet (Çeviri)
Our bodies change shape according to social norms. With pressure and authority, we are told how to be, and it is transmitted in a mandatory way. Because of these rules, we become objects of society in order to gain a place in our environment. And so our bodies cease to belong to us. But in fact, before the body, the 'I', that is, the subject, is blended through social and cultural codes and begins life as the other me or the missing subject. The concept of abject, which is mentioned in the title of the thesis, Abject was first mentioned in Julia Kristeva's book“Powers of Horror”inspired by George Bataille and Jacques Lacan in 1990. This concept means power, respectability, superiority in literature, that is, the opposite of dignity, which means inferiority, weakness, waste. before 1990, Bataille had collected situations similar to this concept under the title death, eroticism and Informe, on the other hand Lacan, constructed them in the concept of truth. Another concept mentioned in the title of the thesis is the concept of the body. The concept of the body, which is very closely related to the abject, has been the subject of discussion in theory and art for hundreds of years and has been depicted from different angles by many people. The body itself has never changed, but the information about the body has undergone a lot of changes. The understanding of the body addressed by antiquity and the understanding of the body today are different from each other. For example, Platon considered the body to be a tomb of the soul. Descartes makes a distinction between mind and body, saying that the mind is in a privileged position, and the body is part of the outside world, assigns it to a second plan. And he says;“I cannot be that set of limbs called the human body”(Breton D. L., 2016, s. 9). And on the other hand, the time we reached the new century, the soul-body duality had merged to form another thought system. For example, according to the philosopher Marleau-Ponty, humans existence cannot be understood by reducing it to a purely social- mental state. Saying that the world we live in is a world of perceptions, he states that experiences cannot be perceived only with the mind, that they can be reached with the“perceiving mind”. He defines the“perceiving mind”as a mind that is clothed in flesh and skin. It speaks of an objectified state. The body is still up to date in a multidisciplinary way, and even the body is updated every time with many other concepts.“If we want to understand how we are trapped in our history, I think it is necessary to refer to processes much further away,”Fuco said during the research process in the book 'Subject And Power'." (Foucault, 2014, s. 61). says. In this thesis, following the path of de Foulcault; If we want to investigate the body, it is planned to conduct research by referring to the 'I', that is, the subject, before that. Because the position of the subject before the existence of the body determines concretely or abstractly how the body in the future will be positioned.