Emeklilik yatırım fonları ve menkul kıymet yatırım fonlarının çeşitli yöntemlerle karşılaştırmalı performanslarının analizi ve fon yöneticilerinin zamanlama yetenekleri
Analysis of the comparative performances of pension mutual funds and securities mutual funds by various methods and timing abilities of fund managers
  1. Tez No: 744111
  2. Yazar: YAHYA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım fonları, fon performansı, piyasa zamanlaması, çok kriterli karar verme teknikleri, Mutual funds, performance of mutual funds, market timing, multi-criteria decision making techniques
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Yatırım fonlarının performansı, uzun yıllardır araştırmacılar tarafından incelenen önemli bir konudur. Aynı zamanda bu konu yatırım kurumlarının, bankaların ve finansal kuruluşların yöneticilerinin yanı sıra bireysel yatırımcılar için de oldukça önemli hale gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Ocak 2016 – Aralık 2020 döneminde Türkiye'de faaliyet gösteren emeklilik yatırım fonları ve menkul kıymet yatırım fonlarının, fon türlerine göre performanslarını analiz etmektir. Ayrıca fon yöneticilerinin zamanlama yeteneklerinin tahmin edilmesi de amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda çalışmanın sonuçlarının anlamlı çıkabilmesi ve sahte regresyon problemi ile karşılaşmamak için birim kök testi yapılmıştır. Çok kriterli karar verme tekniklerinden olan TOPSIS, MOORA, MABAC ve MAIRCA yöntemleri kullanılarak fonların performansları ölçülmüş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında yapılan analizler sonucunda; Türkiye'deki emeklilik yatırım fonlarının ve menkul kıymet yatırım fonlarının performans açısından birbirlerine yakın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca emeklilik ve menkul kıymet yatırım fon yöneticilerinin piyasa zamanlaması kabiliyetine sahip olmadıkları da anlaşılmıştır. Emeklilik yatırım fonu yöneticileri seçicilik kabiliyetine sahip değilken; menkul kıymet yatırım fonu yöneticilerinin ise seçicilik kabiliyetine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Emeklilik yatırım fonları ve menkul kıymet yatırım fonlarında Treynor - Mazuy (TM) ve Henriksson - Merton (HM) modellerine göre zamanlama kabiliyetleri ölçüldüğünde iki yöntemin sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The performance of mutual funds is an important issue that has been studied by researchers for many years. At the same time, this issue has become very important for the managers of investment institutions, banks and financial institutions as well as for individual investors. The main purpose of this study is to analyze the performance of pension mutual funds and securities mutual funds operating in Turkey in the period of January 2016 – December 2020 according to fund types. Estimating the timing abilities of fund managers is also aimed at. For these purposes, the unit root test was carried out in order to make the results of the study meaningful and not to encounter the spurious regression problem. By using TOPSIS, MOORA, MABAC and MAIRCA methods, which are Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) Techniques, the performances of the funds were measured and the results were interpreted. As a result of the analyses made within the scope of the study; It has been determined that pension mutual funds and securities mutual funds in Turkey are close to each other in terms of performance. In addition, managers of pension funds and securities mutual funds were found to have no market timing ability. While findings revealed that managers of pension mutual funds do not have the ability of selectivity; managers of securities mutual funds turned out to have the ability of selectivity. When the timing capabilities of pension mutual funds and securities mutual funds are measured according to the Treynor - Mazuy (TM) ve Henriksson - Merton (HM) models, it is seen that the results of the two methods are compatible with each other.