Menkul kıymet yatırım fonları ve bireysel emeklilik yatırım fonlarının kıyaslamalı getiri analizi
Comparison return analysis of mutual investment funds and pension investment funds
- Tez No: 277596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonu, Bireysel Emeklilik, Fon Getirisi, Mutual Funds, Private Pension, Fund Income
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Kurumsal yatırım araçlarının iki önemli türünü oluşturan bireysel emeklilik yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım fonlarına yatırımcıların ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Kurumsal yatırımcıların profesyonel portföy yönetimi sayesinde yatırımcılar, uzmanlık gerektiren fon yönetimi konusunda zorluk çekmemekte ve daha rasyonel kararlar alabilmektedirler. Diğer yandan, yatırım fonlarının hukuki temelinin olması da kurumsal yatırımın tercih edilmesinin nedenlerinden biridir.Çalışmanın ana amacı, bireysel emeklilik yatırım fonları ile menkul kıymet yatırım fonlarını getiri, vade, portföy içeriği, gider oranları ve vergi açısından kıyaslamaktır. Ülkemizde yeni bir yatırım fonu türü olan bireysel emeklilik yatırım fonlarının emeklilik yatırımı açısından ve ülke ekonomisine sağladığı faydalar açısından ekonomiye katkıları açıklanmaya çalışılmıştır.Her iki fon türünün yatırım amacı açısından kıyaslandığında, bireysel emeklilik yatırım fonlarının uzun vadeli yatırım ve düzenli ödeme ile daha verimli bir yatırım aracı olduğu görülmüştür. Menkul kıymet yatırım fonları ise daha kısa vadeli ve emeklilik amacı taşımayan bir yatırım türüdür.
Özet (Çeviri)
Pension funds and mutual funds are growing interest of investors which are two major types of institutional investment vehicles. Investors do not have difficulty about requiring expertise in fund management with professional portfolio management. So, more rational financial decisions can be taken. It is also a reason for the investors? choice that the legal basis of fund corporate investment.The main purpose of the thesis is comparing pension funds and mutual funds in terms of costs, tax rates, yield, maturity, portfolio content. Pension fund is a new type of mutual type in Turkey. The benefits of the national economy are explained in terms of contribution to the economy.Both in terms of fund type's investment objectives, comparison of long-term investments of pension funds and investment with regular payments were found to be more efficient investment vehicle. The shorter-term securities investment funds and pension purposes are not considered a type of investment.