Şâhî (Şehzâde Bâyezîd) Dîvânı tahlili
The analysis of Şâhî's (Sehzade Bâyezîd) Divan
- Tez No: 744240
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şâhî, Şehzâde Bâyezîd, Dîvân, Tahlil, Şerh, Şâhî, Sehzade Bâyezîd, Collected Poems, Commentary, Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
16. yüzyıl gerek siyasal alanda gerekse sanat ve edebiyatta zirveye ulaşılan, klasik edebiyatın tam manasıyla şekillendiği ve pek çok usta şairin nitelikli eserler bıraktığı verimli bir asır olmuştur. Bu yüzyılın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri de Osmanlı coğrafyasında yetişen Şâhî (Şehzâde Bâyezîd)'dir. Şâhî Dîvânı'nın bilinen tek nüshası Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Efendi Koleksiyonu içerisinde manzum 225 arşiv numarası ile kayıtlıdır. İçerisinde Türkçe 169 gazel, 22 murabba, 3 mesnevi, 1 tahmis, 1 nazm ve 19 müfred; Farsça 17 gazel, 1 kıta, 3 nazm ve 7 müfred bulunmaktadır. Şiirler en çok remel bahrinin 'fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün' kalıbıyla yazılmıştır. Ayrıca Dîvân'da beşerî ve ilahî aşk konulu şiirlere de yer verildiği görülmüştür. Çalışmanın amacı, Şâhî (Şehzâde Bâyezîd)'nin Dîvânı'nı tahlil ederek edebî şahsiyetini ve dünya görüşünü ortaya koymaktır. Bu çalışmada Şâhî Dîvânı“Din, Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat”başlıkları altında beş bölüme ayrılmış ve her bölümde ilgili mefhumlar etraflıca incelenerek şairin şiir dünyasının kapıları aralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The 16th century was a fruitful period within Ottoman history during which politics, art, and literature had reached their peaks, and whereby both Classical Turkish literature in its very essence was shaped as well many a masterful poet had penned many a marvelous work. One of the most important of these bardic figures is the Ottoman reared poets Şâhî. The only known copy of the Şâhî Dîvân is registered in the Ali Emiri Efendi Collection of Millet Library with archive number Manzum 225. It includes 169 ghazals, 22 murabba, 3 mesnevi, 1 tahmis, 1 nazm, 19 mufrets in Turkish; there are 17 ghazals, 1 kıta, 3 nazm and 7 müfred in Persian. Poems were written most bahri's remel in mold 'fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün'. In addition, it has been seen that poems on human and divine love are also included in the Divan. The aim of this dissertation is to illustrate Şâhî's literary voice as well as world view through the analysis of: Şâhî Dîvânı (The Collected Poems of Şâhî). This study—akin to the poetry collection itself—has been divided into five sections: Religion, Mysticism, Society, Man, and Nature, and summons the lyrical realm of the poet by examining each of these five themes at length.