Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu 183 numaralı şiir mecmuası V.: 80b- 159b (İnceleme- metnin çeviri yazısı- indeks)
Konya Written Works Zone Directorate Library Kahramanmaraş karacaoğlan Provincia Public Library Collection number 183 poem journal V.: 80b- 159b (Examination, translation of the text, index)
  1. Tez No: 744350
  2. Yazar: ZELAL KOMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Divan Şiiri, Yazma Eser, Mecmua, Şiir Mecmuası, Classic Turkish Literature, Divan Poem, Written Work, Journal, Poem Journal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Mecmualar, klasik Türk şiirinin en önemli kaynaklarındandır. Döneminin edebi zevkini yansıtırlar. Bu çalışmamızda Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi 183 numaralı şiir mecmuasının 80b - 159b varakları üzerinde çalışılarak, mecmuanın muhteva ve biçim özellikleri incelenmiştir. Bu mecmua 19. yy. sonlarında düzenlenmiştir. Mecmuanın tamamı 160 varaktan oluşmaktakdır. Mecmuada bulunan şairlerin şiirleri yayınlanmış divanlarla karşılaştırılmıştır, farklılıklar dipnotlarda belirtilmiştir. Mecmuada yer alan şiirler, şairler, şiirlerin nazım şekilleri ve vezinler tablo halinde gösterilmiştir. MESTAP'a göre mecmuanın tasnifi yapılmıştır. Mecmuada adı geçen şairlerin hayatları hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın sonuna mecmuanın orjinainden örnekler eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı mecmuadaki şiirlerin çeviri yazısını yaparak edebiyatımıza katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Journal's content and format features have been examined by working on Konya Written Works Zone Directorate Library, Kahramanmaraş Karacaoğlan Provincial Public Library number 183 poem journal's 80b-159b sheets. This journal was edited in the ends of 19th century. Entire journal is made up of 160 sheets. Comparisons have been made with printed poetry. Differences have been indicated by footnotes. Poems, poets, poem's styles, prosody that take place in journal have been demonstrated as a table. It has been classified accordaing to MESTAP. There are short informations about poets whose names we can see in journal. At the and of the study from the original of the journal has been added. The aim of this study is to contribute to our literature by translating the poems in the journal.