Omuz MR artrografide glenoid labrum patolojilerine eşlik eden kartilaj defektlerini saptamada VIBE sekansının tanıya katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the contribution of VIBE sequence to diagnosis in detection of cartilage defects accompanying glenoid labral pathologies in shoulder mr arthrography
  1. Tez No: 744396
  2. Yazar: AYŞE GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Artrografi, Bilgisayarlı Tomografi, Glenoid Labrum, Kartilaj Defekti, Manyetik Rezonans Artrografi, Omuz, VIBE, Artrography, Chondral Defect, Computed Tomography, Glenoid Labrum, Magnetic Resonance Artrography, Shoulder, VIBE
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda, konvansiyonel ve volümetrik manyetik rezonans artrografi (MRA) yöntemlerini bilgisayarlı tomografi artrografi (BTA) ile karşılaştırarak labrum patolojilerine eşlik eden glenoid kartilaj defektlerinin tanı ve evrelemesine olan katkılarını araştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Kasım 2021 – Mayıs 2022 tarihleri arasında anamnez, fizik muayene ve omuz konvansiyonel MRG bulguları ile labrum patolojisi düşünülen 79 hastaya MRA ve BTA yapıldı. BTA görüntüleri kas-iskelet radyolojisi alanında deneyimli radyolog tarafından, konvansiyonel ve T1 volümetrik MRA, iki ayrı radyolog tarafından birbirinden bağımsız olarak değerlendirilerek glenoid kartilaj defekti olup olmadığı ve var ise defektin evresi ile lokalizasyonu belirlendi. Dokuz ayrı bölgeye ayrılan glenoid kartilajda defektler evresine göre 3 gruba ayrıldı. Kartilaj defekti %50'den az (evre 1), %50'den fazla ancak kemik etkilenimi yok (evre 2) ve tam kat kartilaj defekti ile birlikte kemik etkilenimi var (evre 3) olarak kategorize edildi. Konvansiyonel ve T1 volümetrik MRA için ayrı ayrı sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve tanısal doğruluk oranları hesaplandı. Gözlemciler arası uyum istatistiki olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 58'i erkek, 21'i kadın toplam 79 olgudan elde edilen konvansiyonel ve T1 volümetrik MRA incelemeleri dahil edildi. MRA yapılan tüm hastalar aynı zamanda BTA görüntülerine de sahipti. BTA artrografi referans standart olarak kullanıldı. Glenoid labrum patolojisi bulunan 79 olguya ait BTA'nın, 48'inde (%60,75) kartilaj defekti saptandı. Konvansiyonel MRA'nın iki gözlemci için sensitivite, spesifite ve tanısal doğruluk oranları sırasıyla, %17-%19, %100-%100, %49-%51, T1 volümetrik MRA'nın sırasıyla sensitivite, spesifite ve tanısal doğruluk oranı %58-%65, %90-%97, %71-%77 olarak bulundu. Gözlemciler arası uyum hem konvansiyonel MRA hem de volümetrik MRA'da tanı ve lokalizasyon için mükemmel düzeydeydi. Sonuç: T1 Volümetrik MRA'nın glenoid labrum patolojisine eşlik eden kartilaj defektlerinde yüksek hassasiyet, özgüllük ve mükemmel gözlemciler arası uyum ile doğru bir şekilde tanı koyduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare conventional and T1 volumetric magnetic resonance arthrography (MRA) methods with computed tomography arthrography (CTA) and investigate its contribution to the diagnosis and staging of glenoid cartilage defects accompanying labrum pathologies. Materials and Methods: Between November 2021 and May 2022, MRA and CTA were performed on 79 patients who were thought to have labrum pathology based on anamnesis, physical examination and shoulder conventional MRI findings. CTA images were evaluated by a radiologist experienced in the field of musculoskeletal radiology, and conventional MRA and T1 volumetric MRA were evaluated independently by two separate radiologists, and the presence of glenoid cartilage defect, if any, its stage and localization were determined. Defects in the glenoid cartilage, which was divided into nine different regions, were divided into 3 groups according to the stage. Cartilage defect was categorized as less than 50% (stage 1), more than 50% but no bone involvement (stage 2), and bone involvement with full thickness cartilage defect (stage 3). Sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and diagnostic accuracy ratio were calculated separately for conventional and T1 volumetric MRA. Results: Conventional and T1 volumetric MRA examinations obtained from a total of 79 cases, 58 male and 21 female, were included in the study. Cartilage defect was detected in 48 (60.75%) of CTAs of 79 cases with glenoid labrum pathology. The sensitivity, specificity and diagnostic accuracy of conventional MRA were 17%-19%, 100%-%100, 49%-51%, respectively, and the sensitivity, specificity and diagnostic accuracy of volumetric MRA was 58%-65%, 90%-97%, 71%-77%, respectively. Interobserver agreement was perfect for diagnosis and localization in both conventional MRA and T1 volumetric MRA. Conclusion: We demonstrated that T1 volumetric MRA accurately diagnoses cartilage defects accompanying glenoid labrum pathology, with high sensitivity and specificity, and perfect interobserver agreement.