Geri Dön

Türk Edebiyatında İbrâhîm Bin Edhem Velâyet-nâmeleri ve Adanalı Seyyid Nevrûz'un Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem'i (inceleme-metin-indeks)

Ibrahim Bin Edhem's Books Of Velayet In Turkish Literature And Velayet-name-i Ibrahim Edhem Of Sayyid Nevruz From Adana (review-text-index)

  1. Tez No: 744410
  2. Yazar: RAMAZAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYDİ KİRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Art History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbrâhîm bin Edhem, Hacı Bektaş-ı Velî, Kaygusuz Abdal, Velâyet-nâme, Türk İslam Edebiyatı, Ibrâhîm bin Edhem, Hacı Bektaş-ı Velî, Kaygusuz Abdal, Velâyet-nâme, Turkish-Islamic Literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 708

Özet

Velâyet-nâmeler, Türk edebiyatında hem şekil hem de muhteva özellikleri bakımından dikkate değer eserlerdir. Bu edebî türde velî, ermiş ya da evliyâ olarak tanınan bir şahsiyetin hayatı, kerametleri ve menkabeleri anlatılır. Manzum ya da mensur olarak kaleme alınan velâyet-nâmeler, kültürümüzde daha çok Alevî-Bektaşî inancı etrafında yaygınlık göstermektedir. İlk dönem mutasavvıflarından İbrâhîm bin Edhem'in hayatı birçok efsanevî olayla birlikte anlatılagelmiştir. Hükümdar iken tacını ve tahtını terk edip tasavvuf yoluna giren İbrâhîm bin Edhem'in hayatı, Türk edebiyatında hem Sünnî gelenekte hem de Alevî-Bektaşî kültüründe ele alınıp anlatılan önemli bir hadisedir. Seyyid Nevrûz'un Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem adlı eserinde Mutasavvıf İbrâhîm Edhem'in hayatı, bilinen tarihî ve menkabevî hayatından farklı bir şekilde anlatılmıştır. Eserin dikkate değer kurgusunda, VIII. yy.da yaşadığı rivayet edilen İbrâhîm Edhem'in XIII. yy.da yaşadığı bilinen Hacı Bektaş-ı Velî'ye talebe yapılması ve isminin Kaygusuz Abdal olarak değiştirilmesi söz konusudur. Bu çalışmada, Velâyet-nâme-i İbrâhîm Edhem şekil ve muhteva açısından incelenmiş, Türk edebiyatındaki manzum ve mensur İbrâhîm Edhem velâyet-nâmeleri ile Seyyid Nevrûz'un eseri arasındaki benzerlik ve farklılıklar dile getirilmiştir.

Özet (Çeviri)

The books of velâyet are remarkable works in terms of both their forms and contents in Turkish literature. In this literary genre, the life, miracles and anecdotes of a person known as a guardian, saint or awliya are told. The books of velâyet written in verse or proseare more common in Alevi-Bektashi belief in our culture. One of the first period Sufis, Ibrahim bin Edhem's life has also been narrated with several legendary events. While he was a ruler, Ibrahim bin Edhem, whose life is an important event which has been discussed and narrated both in Sunni tradition and in Alevi-Bektashi culture of Turkish literature, renounced his throne and chose the path of Sufism. In Sayyid Nevruz's work called Velâyet-nâme-i Ibrâhîm Edhem, Sufi Ibrahim Edhem's life was depicted in a different way from his known historical and legendary life. In the significant fiction of the work, it was discussed that Ibrahim Edhem, who was narrated to have lived in the 8th century, became a student of Hacı Bektaş-ı Velî, who is known to have lived in the 13th century, and his name was changed to Kaygusuz Abdal. In this study, Velâyet-nâme-i Ibrâhîm Edhem analyzed in terms of form and content, the similarities and differences between the poetic and prosaic Ibrâhîm Edhem's books of velâyet in Turkish literature and the work of Sayyid Nevruz are also discussed.

Benzer Tezler

  1. Bir Teẕkiretüʼl Evliyā tercümesi (İnceleme-metin-sözlük) [06 mil yz a 7986]

    A translation of Teẕkiretüʾl Evliyā (examine-text-dictionary) [06 mil yz a 7986]

    NAMIK SARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Türk Dili ve EdebiyatıOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAVUZ BAYRAM

  2. Molla Murad ve Türkçe Divanı

    Molla Murad ve Türkçe Divani

    MEHMET ÇETİNER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Türk Dili ve EdebiyatıKırıkkale Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    DOÇ. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK

  3. Hikâyet-i Hüseyin

    Story Of Hüseyin

    TAHSİN YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Türk Dili ve EdebiyatıMarmara Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    DR. ARZU ERDOĞAN ÖZTÜRK

  4. Eski Türk edebiyatında Mensur Yûsuf u Züleyhâ hikâyeleri ve Muhammed B. İbrahim'in Yûsuf u Züleyhâ'sı

    The stories of Yûsuf and Zuleyhâ written in prose and Muhammed b. İbrahim's Yûsuf and Zuleyhâ

    MEHMET ŞAHİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Türk Dili ve EdebiyatıYıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA ERDOĞAN

  5. Türk edebiyatında Tûtî-nâme hikâyeleri (inceleme-tenkitli metin)

    Parrot story in Turkish literature

    İBRAHİM SONA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Türk Dili ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE AYNUR