Where does Pakistan stand on sustainable development goal 7 after several reforms
Pakistan, bazı reformlardan sonra 7 sürdürülebilir kalkınma hedefinin neresinde bulunmaktadır
- Tez No: 744411
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji sektörü reformları, elektrik, enerji yoksulluğu, satın alınabilirlik, temiz yakıt seçimi, SDGs, pişirme yakıtı, Energy sector reforms, energy poverty, affordability, clean fuel choice, SDGs, cooking fuel
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez Pakistan'ın enerji sektöründeki reformların değerlendirilmesine odaklanan birbiriyle bağlantılı üç ampirik araştırmaya odaklanmaktadır. Bu amaçla, bu tezde, Birleşmiş Milletler Yedi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi bağlamındaki reformlar esas alınarak Pakistan örneğinde bir değerlendirme yapılacaktır. Yedinci Sürdürülebilir hedef kapsamında,“herkes için uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişim sağlamayı”amaçlanmaktadır. Mevcut çalışma bir taraftan yedinci sürdürülebilir kalkınma hedefindeki ilerlemeyi analiz ederken, diğer taraftan ilerlemeyle ilişkili çeşitli faktörlerin rolünü analiz ederek gelecekteki reformlar için politika önerileri sunmaktadır. İlk ampirik araştırma, Pakistan'ın enerji sektöründeki çeşitli reformlara odaklanmaktadır. Çeşitli kaynaklardan elde edilen verilerin analizi, reformların, özellikle kentsel bölgelerde elektriğe erişimi iyileştirdiğini göstermektedir; bununla birlikte, Pakistan'ın kırsal bölgeleri yedinci hedefin gerçekleştirilmesinde geri kalıyor. Ardından, enerji sektöründe daha fazla reform uygulamak için bir çerçeve geliştirmeye yönelik bazı politika önerileri önerilmektedir. İkinci ampirik araştırma, Pakistan'ın enerji sektöründeki reformların hane halkı yakıt tüketimini nasıl etkilediğine odaklanan yakıt seçimi analizi ile ilgilidir. Bu amaçla, Pakistan'da yedi turluk Hanehalkı Gelir ve Harcama (HIES) anketi, enerji kullanım kalıplarını ve temiz yakıt tüketim yoğunluğunu incelemek için kullanıldı. Bulguya dayalı olarak çalışma, beşeri sermaye, hanehalkı karar verici yaşı, aile büyüklüğü ve varlıkların temiz yakıt tüketim yoğunluğunu açıkladığı sonucuna varmıştır. Üçüncü ampirik araştırma, 1998-2019 yılları arasında Pakistan'da hane düzeyinde enerji yoksulluğu dinamiklerini ele almaktadır. Pakistan'daki enerji yoksulluğunun durumu, zaman içindeki değişimler ve enerji yoksulluğuyla ilişkili faktörler hakkında ampirik bulgular getiriyor.
Özet (Çeviri)
This dissertation primarily focuses on the three interlinked empirical analyses with a major focus on the evaluation of reforms in Pakistan's energy sector. To this end, this study evaluated the reforms mainly in the context of United Nations Sustainable Goal seven. Goal seven aims to“ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all”. Besides, the present study analyzes the progress on goal seven vis-à-vis policy insights for future reforms by analyzing the role of various factors associated with the progress. The first analysis focuses on various reforms in the power sector of Pakistan. Analysis of data from various sources shows that reforms improved access to electricity, particularly in the urban regions; however, rural areas of Pakistan lag in achieving goal seven. Subsequently, some policy suggestions for developing a framework to implement further reforms in the power sector are suggested. The second empirical investigation deals with fuel choice analysis with a major focus on how reforms in the power sector of Pakistan affected household fuel consumption. To this end, seven rounds of Household Income and Expenditure (HIES) surveys in Pakistan are used to examine the energy use patterns and the consumption intensity of clean fuel. Based on the finding, the study concludes that human capital, age of head, family size and assets explain the consumption intensity of clean fuel. The third analysis deals with energy poverty dynamics at a household level in Pakistan during 1998-2019. It brings empirical findings about the situation of energy poverty in Pakistan, changes over time and factors that are associated with energy poverty.