İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Darülaceze Müdürlüğü'ne bağlı sağlık çalışanlarının koronavirüs salgınına yönelik algı ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the perceptions and attitudes of the health professionals from the Istanbul Metropolitan Municipality Directorate to the coronavirus output
  1. Tez No: 744420
  2. Yazar: CIVAN TELSAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Yönetimi, Psychology, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Covid-19 Salgını, Sağlık Çalışanları, Algı, Tutum, Covid-19, Covid-19 Outbreak, Healthcare Professionals, Perception, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan covid-19' un, en çok zarar verdikleri arasında sağlık çalışanları bulunmaktadır. Covid-19 ile mücadelenin en ön safında yer alan sağlık çalışanları, bir yandan fiziksel riskler ile mücadele ederken bir yandan da psikolojik açıdan zorluklar yaşamıştır. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının covid-19 salgını karşısındaki algı ve tutumlarını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Darülaceze Müdürlüğü' ne bağlı görev yapan toplam 81 sağlık çalışanını içeren bir saha araştırması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanları psikolojik ve sosyal açıdan zorluklar yaşamaktadır. Cinsiyet, eğitim durumu gibi faktörler sağlık çalışanlarının covid-19 salgınına karşı algı ve tutumunu etkilemezken yaş ve medeni durumun anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Covid-19 tehlikesi, bulaşma riski, salgından kaçınma, ortak alan kullanımı, temas gibi faktörlerin sağlık çalışanlarının algı ve tutumunu olumsuz yönde etkilediği çalışmanın sonuçları arasındadır. Araştırmanın sonuçları 81 kişinin katılımı ve samimi yanıtlar verdiklerinin kabulü ile sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
The covid-19, which emerged in China and spread all over the world in a short time, harmed health workers the most. Health workers, who are at the forefront of the fight against Covid-19, have experienced psychological difficulties while struggling with physical risks. The aim of this study is to evaluate the perceptions and attitudes of healthcare professionals against the covid-19 outbreak. Within the scope of the study, a field study was conducted involving a total of 81 health workers working under the Istanbul Metropolitan Municipality Istanbul Hospice Directorate. According to the results of the research, health workers experience psychological and social difficulties. While factors such as gender, education status did not affect the perception and attitude of healthcare professionals towards the covid-19 epidemic, age and marital status had a significant effect. It is among the results of the study that factors such as the danger of Covid-19, risk of contamination, avoidance of epidemics, use of common areas, contact negatively affect the perception and attitude of healthcare workers. The results of the research are limited with the participation of 81 people and the acceptance that they gave sincere answers.