Göç olgusunun toplumsal değerlerin hafifsenmesi üzerine etkileri (Kahramankazan örneği)
Effect of the phenomenon of migration on the attenuation of social values (Kahramankazan example)
  1. Tez No: 744487
  2. Yazar: DAMLA TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Toplumsal Değer, Uzaklaşma, Göç, İç Göç, Value, Social Value, Distancing, Migration, İnternal Migration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
İnsan yaşamında önemli bir yere sahip olan toplumsal değerler, hayatı anlamlı hale getirmektedir. Ancak yaşanılan birçok değişme ile birlikte toplumsal değerlerden uzaklaşıldığı görülmektedir. Bu nedenle toplumsal değerlerin devamlılığı olduğu kadar toplumsal değerlerden uzaklaşılması da önemli bir konudur. Bu kapsamda araştırmanın konusu, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine göçle gelen ailelerin, toplumsal değerlerden uzaklaşma deneyimlerinin zamansal ve mekânsal farklılık perspektifinde anlaşılmasıdır. Dolayısıyla bu araştırmada genel olarak hem zamansal hem de mekânsal bir farklılık yaşayan ailelerin, toplumsal değerlerden uzaklaşma deneyimlerini anlamak amaçlanmıştır. Bu çalışmanın alan araştırması Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde yürütülmüştür. 2021 yılında tamamlanan bu araştırmanın çalışma grubunu 14 erkek ve 16 kadın olmak üzere toplam 30 katılımcı oluşturmuştur. Alan verileri nitel araştırma yönteminin bir tekniği olan derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır. Toplanılan alan verileri, nitel analiz tekniklerinden biri olan Kategorik İçerik Analizi Perspektifi'nden ve MAXQDA Nitel Veri Değerlendirme Programı'ndan yararlanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde farklı derecelerde de olsa toplumsal değerlerden uzaklaşıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu uzaklaşma üzerinde yapılan mekân değişikliğinin yanı sıra zamansal bir değişmenin de etkili olduğu görülmektedir. Bu durum katılımcılar açısından eski ve günümüz karşılaştırmalarını beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla eskiden değer verilen saygı, sevgi, yardımlaşma, dayanışma, birliktelik, akrabalık, komşuluk, misafirperverlik, sohbet, örf, adet, gelenek, görenek gibi toplumsal değerlerden günümüzde uzaklaşıldığı görülmektedir. Bu durum bazı katılımcıların Kahramankazan'a uyum süreçlerini de olumsuz etkilemiştir. Özellikle komşuluk, yardımlaşma ve dayanışma gibi toplumsal değerlerin son zamanlarda giderek geri planda kalması, sosyal ilişkilerin zayıflamasına neden olurken bilinçsiz bireyselleşmelerin artmasını da beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Social values, which have an important place in human life, make life meaningful. However, with many changes, it is seen social values also being distanced from. For this reason, it is an important issue to move away from social values as wel as the continuity of social values. In this context, the subject of the research is to understand the experiences of moving away from social values of families who migrated to Kahramankazan district of Ankara in the percpective of temporal and spatial difference. Therefore, in this study, it is aimed to understand the experiences of families who experience both temporal and spatial differences, away from social values. The field research of this study wascarried out in Kahramankazan district of Ankara. The study group of this resarch, which was completed in 2021, consisted of a total of 30 participants, 14 men and 16 women. Field data were collected by in-depth interview technique, which is a tecnique of qualitative research method. Thecollected field data were analyzed using the Categorical Content Analysis Perspective, which is one of the qualitative analysis techniques, and the MAXQDA Qualitative Data Evaluation Program. As a result of the interviews conducted with the participants in this research, it was conluded that, albeit at different degrees, they moved away from social values. In this distancing, it is seen tahat a temporal change is also effective in addition to the spatial change. This situation brought along old and nowadays comparisons for the participants. Therefore, it is seen that from social valus such as respect, love cooperation, solidarity, togetherness, kinship, neighborliness, hospitality, conversayion, customs, traditions, which were valued in the past, have been moved away in today. This situation also negatively affected the adaptation processes of some participants to Kahramankazan. Especially, the fact that social values such as neighborhood, cooperation and solidarity have been left in the background in the last period causes the weakening of social relations and the increase of unconscious individualization.