Teknoloji ile ilgili bağımlılıkların besin seçimine ve obeziteye etkisi
The effect of technology-related addictions on food choice and obesity
  1. Tez No: 744504
  2. Yazar: ASLINUR ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: teknoloji bağımlılığı, obezite, halk sağlığı, technology addiction, obesity, public health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Günümüzde artan teknolojik olanaklara paralel olarak toplumlarda çevresel ve genetik faktörlerin de göz ardı edilemez etkisiyle obezite ve kilo fazlalığı prevalansında artış boy göstermiştir. Amaç: Pamukkale Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin teknoloji bağımlılığının besin seçimine ve obeziteye etkisini araştırmak amacıyla yapılmaktadır. Yöntem: Araştırmanın verilerini toplamak amacı ile sosyo-demografik özellikleri içeren bir anket formunun yanında, Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (IPAQ), Young İnternet Bağımlığı Testi Kısa Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ve Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %81,2'si zayıf/normal kilolu, %18,8'i fazla kilolu/obezdir. Öğrencilerin İnternet bağımlılığı ölçeği, akıllı telefon bağımlılığı ölçeği ve dijital oyun bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puan ile obezite durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi, sigara-alkol kullanma durumu ve kendine ait oda bulunması obezite ile ilişkili bulunmuştur. Tartışma-Sonuç: Teknoloji ile ilgili bağımlılıkların obezite ile anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır. Ancak teknoloji ile ilgili bağımlılıkların sedanter yaşama sebep olduğu ve beslenme alışkanlıklarını etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Bu alanda daha kapsamlı araştırmalar yapılması ve insanların teknoloji bağımlılığı hakkında bilgilendirilmesi giderek teknoloji alanında gelişen dünyamızda halk sağlığı açısından önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Today, in parallel with the increasing technological opportunities, the prevalence of obesity and overweight has increased with the undeniable effect of environmental and genetic factors in societies. Objective: It is carried out to investigate the effect of technology addiction of Pamukkle University Nursing Department students on food selection and obesity. Method: In order to collect the data of the research, a questionnaire form including socio-demographic characteristics, Food Consumption Frequency Questionnaire, International Physical Activity Assessment Questionnaire (IPAQ), Young Internet Addiction Test Short Form, Smartphone Addiction Scale Short Form and Digital Game Addiction Scale were used. Results: 81.2% of the students participating in the study were underweight/normal weight, and 18.8% were overweight/obese. No significant correlation was found between the students' scores on the Internet addiction scale, smartphone addiction scale, and digital game addiction scale and their obesity status. Gender, parental education level, smoking-alcohol use, and having a room of one's own were found to be associated with obesity. Conclusion: No significant relationship was found between tecnology-related addictions and obesity. However, it is an undeniable fact that technology-related addictions cause a sedentary life and affect eating habits. Conducting more comprehensive research in this area and informing people about technology addiction has an important place in terms of public health in our World, which is gradually developing in the field of technology.