Kronik bel ağrısı tedavisinde nöromüsküler elektrik stimülasyonu (NMES) ve fonksiyonel elektrik stimülasyonunun (FES), lumbar stabilizasyon egzersizleri ile kombinasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of neuromuscular electrical stimulation (NMES) and functional electrical stimulation (FES) combinations with lumbar stabilization exercises in the treatment of chronic low back pain
  1. Tez No: 744524
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN, DOÇ. DR. EBRU KAYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Egzersiz, Mental Katılım, Lumbal Stabilizasyon, Endurans, Pain, Exercise, Mental Engagement, Lumbal Stabilization, Endurance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kronik Bel Ağrısı Tedavisinde Nöromüsküler Elektrik Stimülasyonu (Nmes) ve Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonunun (Fes), Lumbar Stabilizasyon Egzersizleri İle Kombinasyonlarının Karşılaştırılması. İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Yüksek Lisans Tezi. İstanbul 2022. Çalışmanın amacı, kronik bel ağrısının tedavisinde nöromüsküler elektrik stimülasyonu ve fonksiyonel elektriksel stimulasyonunun, lumbal stabilizasyon egzersizleri ile kombinasyonlarının, disabilite, ağrı, depresyon, kas enduransı, eklem hareket açıklığı ve kaçınma üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 18-60 yaş arasında, üç aydan uzun süre bel ağrısı çeken 36 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular randomizasyon yöntemi kullanılarak Grup 1 (NMES Grubu+ mental katılım) ve Grup 2 (NMES Grubu) olmak üzere ikiye ayrıldı. Ağrı değerlendirmesi Görsel Ağrı Skalası (GAS) ile; Eklem Hareket Açıklığı(EHA) üniversal gonyometre ile; Kas enduransı ve kuvveti Prone Plank Testi (PPT) ve Chattanooga Stabilizer Pressure Biofeedback (CSPB) cihazı ile; Lumbopelvik motor kontrol için Chattanooga Stabilizer Pressure Biofeedback cihazı ile; Depresyon durumu Beck Depresyon Ölçeği ile; Bel ağrısı ve engellilik durumu Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi (OBAEA) ile; Fiziksel aktivitenin ağrı üzerindeki etkisi Korku-Kaçınma İnanışlar Anketi (KKİA) ile değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesinde ve 8 haftalık tedavi sonrasında yapıldı. Çalışmada her iki gruba da 5 adet abdominal bracing ve 3 adet quadruped egzersizleri uygulandı. Grup 1'e uygulanan nöromüsküler elektrik stimulasyonu transversus abdominis ve bel bölgesindeki multifidus ve paraspinal kaslara ugulanırken, katılımcıların kasılma sürecini mental katılımları sağlandı. Bu mental katılım palpasyon ile tespit edildi. Grup 2'ye uygulanan nöromüsküler elektrik stimulasyonu yine transversus abdonminis ve bel bölgesi multifidus ve paraspinal kaslara uygulandı. Bu gruptan herhangi bir mental katılım istenmedi. 'Paired Sample T Test' kullanılarak yapılan grup içi değerlendirmede, Grup 1'de gövde rotasyon açısı hariç tüm parametrelerde anlamlı iyileşme bulunurken, Grup 2'de uygulanan tüm ölçeklerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme bulundu (p0,05). NMES ve egzersiz programının iyileşme sağladığı ancak NMES'e yapılan mental katılımın beklenen etkiyi oluşturmadığı görülmüş olup daha yüksek olgu sayılarında bu etkinin ortaya çıkabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of Neuromuscular Electrical Stimulation (Nmes) and Functional Electrical Stimulation (Fes) Combinations with Lumbar Stabilization Exercises in the Treatment of Chronic Low Back Pain. Istanbul Aydın University Graduate Education Institute, Department of Physiotherapy and Rehabilitation Master's Thesis. Istanbul 2022. The aim of the study is to compare the effectiveness of neuromuscular electrical stimulation and functional electrical stimulation, combined with lumbar stabilization exercises, on disability, pain, depression, muscle endurance, range of motion and avoidance in the treatment of chronic low back pain. Thirty-six patients aged between 18 and 60 who have low back pain for more than three months have been included in the study. The cases were divided into two groups as Group 1 (NMES Group + mental participation) and Group 2 (NMES Group) using the randomization method. Pain assessment with Visual Pain Scale (VAS); Joint Range of Motion (ROM) with universal goniometer; Muscle endurance and strength with Prone Plank Test (PPT) and Chattanooga Stabilizer Pressure Biofeedback (CSPB) device; With Chattanooga Stabilizer Pressure Biofeedback device for lumbopelvic motor control; Depression status was determined by Beck Depression Scale; Low back pain and disability status with the The Oswestry Disability Index (ODI); The effect of physical activity on pain was evaluated with The Fear Avoiding Beliefs Questionnaire (FABQ). All assessments were made before treatment and after 8 weeks of treatment. In the study, 5 abdominal bracing and 3 quadruped exercises were applied to both groups. While the neuromuscular electrical stimulation applied to Group 1 was applied to the transversus abdominis and multifidus and paraspinal muscles in the lumbar region, the participants' mental participation in the contraction process was ensured. This mental involvement was detected by palpation. Neuromuscular electrical stimulation applied to group 2 was also applied to the transversus abdonminis and lumbar multifidus and paraspinal muscles. No mental involvement was requested from this group. In the in-group evaluation using the 'Paired Sample T Test', there was a significant improvement in all parameters except trunk rotation angle in the Group 1, while a statistically significant improvement was found in all scales applied in the Group 2 (p0.05). It has been observed that NMES and exercise program provide improvement, but mental participation in NMES does not create the expected effect, and we think that this effect may occur in higher case numbers.