Kronik bel ağrılı hastalarda vakumlu interferansiyel akım tedavisi ile klasik TENS akım tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of vacuum interferantial current treatment with classical TENS current treatment in chronic low pained diseases
- Tez No: 541994
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kronik bel ağrısı, vakum interferans, TENS, istanbul bel ağrı skalası, chronic low back pain, vacuum interference, TENS, istanbul lumbar pain scale
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada kronik mekanik bel ağrısı tedavisinde Vakumlu İnterferansiyel Akım(VİFA) etkinliğinin Transkütan Elektriksel Sinir Stimülasyon(TENS) etkinliği ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bel ağrısı ile ilgili birçok çalışmada fonksiyonu değerlendirmede genellikle Oswestry ve Roland-Morris Bel Ağrı Skalaları kullanılırken, biz aynı amaçla İstanbul Bel Ağrı Skalasını(İBAS) da kullanarak aralarındaki korelasyonun değerlendirilmesini de amaçladık. Gereç ve Yöntem: 30-75 yaş arasında kronik mekanik bel ağrısı olan 50 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak 25'er kişilik iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 3 hafta süreyle hafta içi 5'er gün olmak üzere 15 seans fizik tedavi uygulandı. Fizik tedavi olarak 1. gruba hotpack, ultrasound, TENS tedavisi; 2.gruba hotpack, ultrasound, VİFA tedavisi verildi. Hastalar tedavi öncesi, sonrası ve 1 ay sonra kontrole çağırılarak değerlendirildi. Değerlendirmede ağrı için istirahat ve günlük yaşam aktivitelerinde VAS(Vizüel Analalog Skala) değerleri, eklem hareket açıklığı için ön-sağ-sol el parmak-zemin mesafeleri(EPZ) kullanıldı. Fonksiyonu değerlendirmek amacıyla İstanbul Bel Ağrı Skalası(İBAS), Oswestry Bel Ağrı Skalası(OBAS) ve Roland-Morris Bel Ağrı Skalası(RMBAS) kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda her iki grupta da VAS, EPZ, OBAS, İBAS, RMBAS parametrelerinde tedavi öncesine göre tedavi sonrasında anlamlı ve benzer oranda düzelme saptandı(tüm parametrelerde p0,05). İBAS, RMBAS ve OBAS skalalarındaki değişimin birbiriyle korele olduğu saptandı. (Korelasyon katsayıları(r) RMBAS-İBAS:0,375; RMBAS-OBAS:0,434; İBAS-OBAS:0,652) Sonuç: Çalışmamızda kronik mekanik bel ağrılı hastalarda VİFA ve TENS tedavisinin ağrı azaltılması, eklem hareket açıklığı ve fonksiyonun artırılması açısından etkili olduklarını ve etkilerinin de benzer olduğunu saptadık. İki yöntemin de diğer fizik tedavi yöntemleri ile birlikte kullanıldığında etkili sonuçlar vereceği kanaatindeyiz. İBAS skalasının fonksiyonelliği değerlendirmede etkili bir skala olduğunu ve güvenle kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the efficacy of Vacuum Interferential Flow (VIFA) with Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) in the treatment of chronic mechanical back pain. While Oswestry and Roland-Morris Back Pain Scales usually have used to evaluate the function in many studies on low back pain, in this study we also aimed to evaluate the correlation between these scales and Istanbul Back Pain Scale (IBAS). Materials and Methods: 50 patients with chronic mechanical back pain between the ages of 30 and 75 years were included in the study. The patients were randomly divided into two groups of 25 persons each. Both groups were given physical therapy for 15 sessions during 5 weeks on weekdays for 3 weeks. As a physical therapy first group was given hotpack, ultrasound, TENS treatment and second group was given hotpack, ultrasound, VIFA treatment. Patients were evaluated before, after and 1 month after the treatment. VAS (Visual Analogue Scale) values were used for rest and daily life activities, and front-right-left hand finger-to-ground distances (EPZ) for range of motion. Istanbul Bel Ağrı Scale (IBAS), Oswestry Bel Pain Scale (OBAS) and Roland-Morris Bel Pain Scale (RMBAS) were used to evaluate the function. Findings: Significant and similar improvement was observed in the parameters of VAS, EPZ, OBAS, IBAS and RMBAS in both groups after treatment (p 0,05 in all parameters). It was determined that the changes in the IBAS, RMBAS and OBAS scales were correlated with each other. (Correlation coefficients (r) RMBAS-IBAS: 0,375, RMBAS-OBAS: 0,434, IBAS-OBAS: 0,652) Conclusion: We found that VIFA and TENS treatment were effective in reducing pain, increasing range of motion and function in patients with chronic mechanical low back pain, and their effects were similar. We believe that both methods will provide effective results when used together with other physical therapy methods. We think that the IBAS scale is an effective scale for evaluating the functionality and can be used with confidence.