Türkiye'de genç işsizliğini azaltmada İŞKUR'un işbaşı eğitim programı uygulamaları: Mersin ili örneği
İŞKUR's on-the-job training program applications to reduce youth unemployment in Turkey: The case of Mersin
  1. Tez No: 744557
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MUALLA YÜCEOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genç İşsizliği, Aktif istihdam politikası, İşbaşı Eğitim Programları, İŞKUR, Youth Unemployment, Active employment policy, On the Job Training Programs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüz dünyasında işsizlik sorunu, gelişmiş, gelişmekte olan veya az gelişmiş tüm ülkelerin karşılaştığı en önemli problemler sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Öyle ki sanayileşmesini ve her alanda altyapısını tamamlamış, istikrarlı büyüme hedeflerine ulaşmış ülkelerin bile çözüm bulması gereken sorunların başında mevcut istihdamın korunması, istihdam yaratma ve işsizlikle mücadele sorunu gelmektedir. Genel olarak ekonomik tarafı ağır basan bu sorun aynı zamanda sosyolojik ve psikolojik açılardan da ülkelerin toplumsal yapılarına önemli ölçüde etki etmektedir. Bu nedenle, etkileri her ülke için farklı düzeylerde de olsa ülkemizde ve dünyada istihdamı artırabilmek ve işsizlik sorunuyla mücadele etmek öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. İşsizlik sorununa ülkemiz açısından bakıldığında, durumun gelişmiş ülkelere göre ciddi anlamda farklılıklar göstermektedir. Bunun başlıca sebeplerinden biri Türkiye'de genç nüfus oranının yüksek olması ve buna bağlı olarak da genç işsizlik oranlarının gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça yüksek seviyelerde seyretmesidir. Genç işsizlik sorunu, sadece ilgili ülkedeki genç nüfusun yoğun oluşu ve demografik faktörler ile açıklanamayacak kadar kapsamlı ve birçok değişkene bağlı bir olgu olduğundan, özellikle son yıllarda genel işsizlik sorunundan ayrı olarak ele alınması zorunluluk halini almıştır. İşsizlik sorunu konusunda en riskli grup olarak görülen gençlerin işgücü piyasasına ilk defa dâhil olma, deneyimden yoksun olma gibi genç işsizliğin doğal olarak içinde barındırdığı temel etkenler sebebiyle ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Bu sebeple, işsizlikle mücadelede aktif ve pasif politikalar olmak üzere çeşitli politikalar geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Türkiye'de işsizlikle mücadele kapsamında uygulanmakta olan politikalardan biri de İşbaşı Eğitim Programlarıdır. Bu çalışmanın hedeflerinden biri Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından aktif istihdam politikaları kapsamında yürütülmekte olan faaliyetler arasında yer alan iş başı eğitim programının mevzuat ve uygulama açısından değerlendirilmesidir. Ayrıca Mersin ili özelinde gençlerin işgücü piyasasına katılımları yönünden önemli bir uygulama olan iş başı eğitim programlarından ne ölçüde faydalanıldığı ve İşbaşı Eğitim Programının etkinliğinin artırılması için önerilerde bulunmak da çalışmanın hedefleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, unemployment is one of the most important problems faced by all developed, developing or underdeveloped countries. Even the countries that have completed their industrialization and infrastructure in every field and have achieved stable growth targets must find solutions to the problems of preserving existing employment, creating employment and fighting unemployment. This problem that has a mainly economic side in general, also has a significant impact on the social structures of countries in sociological and psychological terms. For this reason, although the effects are at different levels for each country, increasing employment and fighting with the unemployment problems are the priority targets in our country and in the world. However, unemployment problem in our country differs significantly from the developed countries. The young population density in Turkey and youth unemployment rates are being at very high levels compared to developed countries is the main reason for this difference. Especially in recent years, the youth unemployment problem is a phenomenon that is too comprehensive to be explained by the density of the young population in the relevant country and demographic factors and depends on many variables, it has become a necessity to deal with it separately from the general unemployment problem. It is inevitable that young people, who are seen as the most risky group in terms of unemployment, are faced with economic, social and psychological problems due to the basic factors naturally included in youth unemployment, such as being included in the labor market for the first time and lack of experience. For this reason active and passive employment policies are developed and implemented for fighting against unemployment. One of the policies implemented within the scope of fighting unemployment in Turkey is On-the-Job Training Programs. One of the objectives of this study is to evaluate the On-the-Job training program, which is among the activities carried out by the Turkish Employment Agency (İŞKUR) within the scope of active employment policies, in terms of legislation and implementation. In addition, the extent to which on-the-job training programs, which is an important practice in terms of youth participation in the labor market in Mersin province, are utilized and to make suggestions to increase the effectiveness of the On-the-Job Training Program are among the objectives of the study.