Öğretmenlerin flört şiddeti ve toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumlarının incelenmesi
Examination of teachers' attitudes towards date violence and gender roles
  1. Tez No: 744664
  2. Yazar: SENA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN PASLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Toplumsal cinsiyet rolleri, Şiddet, Flört şiddeti, Öğretmenlik mesleği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Öğretmenler, toplumsal değişimin en önemli araçlarından olan eğitimin temel yapı taşıdır. Bu nedenle çalışmada önemli toplumsal sorunlar arasında bulunan şiddetin alt boyutlarından olan flört şiddeti ve flört şiddeti üzerinde etkisi olduğu düşünülen toplumsal cinsiyet rollerinin incelenmesi gerektiği düşünülmüştür. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin toplumsal cinsiyet rolleri ve flört şiddetine yönelik algılarını belirlemektir. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen çalışmada veriler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı içerisinde Türkiye‟de bulunan ortaokul ve lise düzeyinde görev yapan 831 öğretmen ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında, sosyo-demografik bilgilerin yer aldığı kişisel bilgi formu, Zeyneloğlu (2008) tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Terzioğlu ve ark. (2016) tarafından geliştirilen Flört Şiddeti Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri kullanılmış; belirtilen tutum düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı Spearman rho Sıra Farkları Korelasyon katsayısı ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin toplumsal cinsiyet rolleri tutum ölçeğinden ve flört şiddeti tutum ölçeğinden aldıkları puanlarla cinsiyet, aile tipi, yaş, grubu, en uzun süre yaşanan yer, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, romantik ilişki durumu, branş, flört şiddetine maruz kalma ve flört şiddeti ifadeleri ile aralarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Eğitim verilen kademe ve flört şiddeti uygulama değişkeni ile aralarında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri tutum ölçeği ve alt boyutları ile flört şiddeti tutum ölçeği ve alt boyutları arasında genel olarak pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç olarak öğretmenlerin toplumsal cinsiyet rolleri ve flört şiddetine yönelik algıları üzerinde eğitim verilen kademe ile flört şiddeti uygulama dışında kalan sosyo-demografik bilgilerin etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Teachers are the basis of education which is the most important means of social change. They act as a guide for the change of social problems. For this reason, it was thought that violence, which is an important social problem, and social gender roles that are thought to influence violence should be examined in this study. This research aims to determine teachers‟ perception of social gender roles and flirt violence. This study utilized the relational screening model. Data related to this research were obtained from 831 preservice teachers who worked at Junıor high school and high school in Turkey in the 2020-2021 academic year. The Snowball sampling method was used to determine the study group. Quantitative methods and techniques were used in the research. This study was collected via ersonal information form. Gender Roles Attitude Scale developed by Zeyneloğlu and Terzioğlu et al. (2011) by Terzioğlu The Dating Violence Scale (2016). Frequency, percent, MMann-WhitneyU test, Kruskal Wallis H test, and Spearman Correlation Test were used as descriptive statistics. As a result of the research a significant correlation was found between their score on both the society gender roles attitude scale with the flirt violence attitude scale, and gender, family type, age group, the longest place of residence, mother‟s education level, father‟s education level, romantic relationship status, branch, exposure to flirt violence and flirt violence expressions. No significant correlation was found betwthe een level of education and flirt violence variable. There is generally a positive, high-level correlation betwsocial society gender roles attitude scale and its subdimensionthe s, and flirt violence attitude scale and its subdimensions. As a result, it was found that sociodemographic information about the level of education and other than practicing flirt violence was effective on teacher‟s perception of society gender roles and flirt violence. KeyWords: Gender, gender role, violance, dating violance, teaching profession