Dejeneratif menisküs yırtığı bulunan bireylerde egzersize ek nöromusküler elektrik stimülasyonun ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Dejeneratif menisküs yirtiği bulunan bireylerde egzersize ek nöromusküler elektrik stimülasyonun ağri, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 744665
  2. Yazar: ABDULLAH YAHYA OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN, DOÇ. DR. EBRU KAYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dejeneratif Menisküs Yırtığı, Nöromusküler Elektrik Stimülasyonu, Ağrı, Fonksiyon, Yaşam Kalitesi, Degenerative meniscus rupture, Neuromuscular electrical stimulation, pain, functionality, life quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı Dejeneratif Menisküs Yırtığı (DMY) teşhisi konmuş hastalarda egzersize ek nöromusküler elektrik stimülasyonunun (NMES) ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmaya 35-65 yaş arası dejeneratif menisküs yırtığı bulunan 44 birey alındı. Katılımcılar Grup 1 (Egzersiz Grubu) ve Grup 2 (Egzersize ek NMES Grubu) şeklinde iki gruba randomize edildi. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Ağrı Görsel Analog Skala (GAS), eklem hareket açıklığı (EHA) universal gonyometre, kas kuvveti dinamometre, fonksiyonellik Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS), Lysholm Diz Skorlama Ölçeği ve yaşam kalitesi Kısa Form-12 (SF-12) ile değerlendirildi. Çalışmadaki katılımcıların yaş ortalamaları egzersiz+NMES ve egzersiz grubunda sırasıyla 47,82±8,39 ve 45,64±7,57 idi. Grup içi değerlendirmede her iki grubumuzda da GAS, EHA, kas kuvveti, fonksiyon ve yaşam kalitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı iyileşme bulundu (p0,05). Dejeneratif menisküs yırtığı bulunan bireylerde ağrıda artış, eklem hareketinde, kas kuvvetinde, fonksiyonellikte ve yaşam kalitesinde düşüş gözlemlenmektedir. Etki büyüklükleri göz önüne alındığında; dejeneratif menisküs yırtığında ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, fonksiyonellik ve yaşam kalitesini iyileştirebilmek için kliniklerde egzersiz tedavisine ek olarak NMES uygulamasının tercih edilebileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to elaborate the effect of neuromuscular electrical stimulation (NMES) together with the conventional exercises on the pain, functionality and life quality for the patients having the degenerative meniscus tear. 44 patients have been participated in the current study who are in between the ages of 35 to 65 and having the degenerative meniscus tear. Participants have been randomized in two distinct groups named as the group 1 (the exercising group) and group 2 (NMES group with exercise). The patients (participants) have been evaluated before and after therapy. The pain has been monitored by using visual analog scale (VAS), whereas the joint range of motion (ROM) was evaluated by employing a universal goniometer. The muscle force, functionality, Lysholm knee scoring measure and the life quality have been determined by using a dynamometer, knee injury and osteoarthritis outcome score (KOOS) and short form-12 (SF-12), respectively. Mean value of the ages of the participants were 47,82±8,39 and 45,64±7,57 years for the NMES group with exercise and the exercising group, respectively. For the intragroup evaluation process, it has been observed that ROM, muscle force, functionality and life quality have shown statistically meaningful positive progress for both groups (p0.05). An increase in the pain and a decrease in the joint range of motion, muscle force, functionality and life quality have been recognized in the individuals having degenerative meniscus tear. Taking the effect magnitudes into account, we believe that NMES together with exercise should be preferred to heal the pain, joint range of motion, muscle force, functionality and the life quality.