Brexit referandumu bağlamında göçün güvenlikleştirilmesi
Securitization of migration in the context of brexit referendum
  1. Tez No: 744674
  2. Yazar: REYHAN BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme, Eleştirel Söylem Analizi, Brexit, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Göç, Securitization, Critical Discourse Analysis, Brexit, European Union, United Kingdom, Migration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Göç ve güvenlik ilişkisi 1990'lı yıllardan itibaren pek çok çalışmaya konu olmuştur. Göçmen ve güvenlik ilişkisini açıklamak için kullanılan en yaygın yaklaşımlardan biri ise Kopenhag Okulu tarafından ortaya konulan güvenlikleştirme teorisi olmuştur. Güvenlikleştirme teorisi sıkça kullanılan tanımlardan biri olan söylem yoluyla güvenlik tehdidi olarak sunulan bir duruma ikna olan kişilerle, bu sorunu çözmek için alınan olağanüstü önlemlerdir. Bu çalışmanın temel amacı Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma süreci olarak bilinen Brexit referandumunda resmi ayrılma kampanyası Vote Leave'in göçü ve göçmenleri nasıl güvenlikleştirdiğini incelemektir. Eleştirel söylem analizinin kullanıldığı çalışmada Brexit'in yalnızca AB göçmenlerinin değil AB'den olmayan göçmenlerin de bir güvenlik sorunu olarak yansıtıldığı sürece işaret edilmektedir. Ekonomik, kültürel ve iç güvenlik temaları üzerinden güvenlik sorunu olarak değerlendirilen göçmenler referandumun sonucunu etkileyen bir propaganda aracı olmuştur. Çalışmada Brexit'e giden süreç öncesinde de kamuoyu ve hükümetin göçe dair yaklaşımı incelenmiş olup bu yaklaşımın net biçimde olumlu olmadığı çıkarımına ulaşılmıştır. Bu bağlamda AB'den ayrılmak amacıyla ortaya konulan kampanyada göç konusunun araçsallaştırıldığı ve bu şekilde güvenlik sorunu olarak gösterildiği sonucuna da ulaşılmıştır. Referandum neticesinde ülkede yaşanan pek çok tartışmaya rağmen alınan sonuç uygulanmış, ancak sonucun ülkede bazı olumsuz durumlara yol açtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relationship between migration and security has been the subject of many studies since the 1990s. One of the most common approaches used to explain the immigrant and security relationship is the securitization theory put forward by the Copenhagen School. Securitization theory is one of the frequently used definitions, with people convinced of a situation presented as a security threat through discourse, and extraordinary measures taken to solve this problem. The main purpose of this study is to examine how the official separation campaign, Vote Leave, securitizes immigration and immigrants in the Brexit referendum, known as the process of the United Kingdom leaving the European Union (EU). In the study, in which critical discourse analysis is used, it is pointed out that Brexit is reflected as a security problem not only for EU immigrants but also for non-EU immigrants. Immigrants, considered as a security problem over economic, cultural and internal security themes, became a propaganda tool that influenced the outcome of the referendum. In the study, the approach of the public and the government to immigration was examined before the process leading to Brexit, and it was concluded that this approach was not clearly positive. In this context, it was concluded that the issue of migration was instrumentalized in the campaign to leave the EU, and in this way it was shown as a security problem. Despite the many debates in the country as a result of the referendum, the result was implemented, but it was seen that the result caused some negative situations in the country.