'Ürün Tercihlerinde' dış grup tarafgirliğinin nedensel atıfı: Tüketici zenosentrizmi
Causal attribution of outgroup bias in 'Product Preferences': consumer xenocentrism
- Tez No: 744732
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Zenosentrizmi, Statü Arayışı, Sosyal Karşılaştırma, Kişiler Arası Etkiye Tüketici Duyarlılığı, Tüketici Etnosentrizmi, Sistemi Meşrulaştırma, Sosyal Baskınlık, Consumer Xenocentrism, Status Seeking, Social Comparison, Consumer Susceptibility to Interpersonal Influence, Consumer Ethnocentrism, System Justification, Social Dominance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada, ürün tercihlerinde dış grup tarafgirliğinin nedensel bir atıfı olarak tüketici zenosentrizm eğilimine ilişkin potansiyel öncüller ve bağlantılı yapılar ile aracı ve düzenleyici yapıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın kavramsallaştırılması temel olarak Sistem Meşrulaştırma Kuramı ile Sosyal Baskınlık Kuramı'na dayandırılmış ve araştırma modeli bu doğrultuda oluşturulmuştur. Araştırma modelinin testi için gerekli olan veri seti çevrimiçi anket uygulamasıyla elde edilmiştir. Veriler, çalışmanın amacı doğrultusunda önerilen hipotezlerin testi için yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak MS Excel, IBM SPSS 24.0 ve Amos 24.0 (Chicago, USA) paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular sosyal baskınlık yöneliminin tüketici zenosentrizm eğilimi, statü arayışı, sosyal karşılaştırma ve kişiler arası etkiye tüketici duyarlılığı üzerinde pozitif yönlü etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Statü arayışı, sosyal karşılaştırma ve kişiler arası etkiye tüketici duyarlılığı değişken setlerinin tüketici zenosentrizm eğilimi üzerinde pozitif yönde etkili oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca bulgular tüketici etnosentrizm eğiliminin tüketici zenosentrizm eğilimi üzerinde negatif yönlü bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Araştırma modelinde önerilen aracı ve düzenleyici ilişkiler ile ilgili önemli bulgular elde edilmiştir. Bu tez çalışması, tüketici zenosentrizm eğilimi ile ilgili ele alınan ilk çalışmalardan biri olmakla birlikte yeni ve kapsamlı bir model önerisi sunmaktadır. Dolayısıyla bu tez çalışmasının mevcut literatürde gözlemlenen boşluğun giderilmesi için katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify potential antecedents and associated constructs, mediator and moderator constructs of consumer xenocentrism tendency as a causal attribution of out group bias in product preferences. The conceptualization of the research was mainly based on System Justification Theory and Social Dominance Theory, and the research model was created in this direction. The data set required for testing the research model was obtained through an online questionnaire. The data have been analysed through MS Excel, IBM SPSS Statistics 24.0 and Amos 24.0 (Chicago, USA) package programs using structural equation modelling to test the hypotheses proposed for the purpose of the study. The findings showed that social dominance orientation has a positive effect on consumer xenocentrism tendency, status seeking, social comparison and consumer susceptibility to interpersonal influence. It has been determined that the variable sets of status seeking, social comparison and consumer susceptibility to interpersonal influence have a positive effect on consumer xenocentrism tendency. The findings also showed that consumer ethnocentrism tendency has a negative effect on consumer xenocentrism tendency. Finally, important findings were obtained regarding the mediator and moderator relations suggested in the research model. Although this thesis is one of the first studies on consumer xenocentrism tendecy, it offers a new and comprehensive model proposal. Therefore, this thesis is expected to contribute to the elimination of the observed gap in the existing literature.