Sağlık kurumlarında cam tavan algısının performansa etkisi: Özel hastaneler örneği
Effect of glass ceiling perception on performance in healthcare institution: Private hospitals example
  1. Tez No: 745015
  2. Yazar: AYŞE BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DURUKAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Cam Tavan, Performans
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı emek yoğun bir sektör olan, bünyesinde kadın personel sayısını fazlaca bulunduran ve kendine has özellikleri bulunan sağlık sektöründe cam tavan algısının var olup olmadığının tespit edilmesi ve bu durumun çalışan performansına etkisinin ortaya konulmasıdır. Araştırma Antalya ilinde hizmet sunan özel sağlık kuruluşlarında çalışan kadın personeller üzerinde yürütülmüştür. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. İzin alınan sağlık kuruluşlarında toplam 483 kadın personel olduğu tespit edilmiş ve 217 kadın personele ulaşılmıştır. Veriler SmartPLS 3 programı ve IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Araştırma da Kutlu (2016) tarafından derlenen sağlık kurumlarında çalışanların cam tavan yaşayıp yaşamadıklarını incelemek amacıyla oluşturulan sorular, Berkman (2005) tarafından geliştirilen“Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği, ”Duman ve Akdemir'in (2016) Türkçeye uyarladığı“İşgören Performansı”anket soruları kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kadın çalışanlarda cam tavan algısı bulunamamış fakat kadın yöneticilere yönelik tutumlar ile cam tavan arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu nedenle hipotez kısmen kabul edilmiştir. Kadın çalışanların sosyo-demografik özelliklerine göre cam tavan algısı değişmektedir önermesinde medeni duruma göre cam tavan skorlarının dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiş fakat diğer sosyo-demografik özellikler ile cam tavan arasınd a herhangi anlamlı ilişki bulunamamıştır. Bu nedenle hipotez kısmen kabul edilmiştir. Medeni duruma göre bekar kadınlarda cam tavan algısına rastlanılmıştır. Sağlık kurumlarında cam tavan algısı, kadın çalışanların performansını etkilemektedir önermesi cam tavan ve performans arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığından reddedilmiştir. Kadın yöneticilere yönelik tutum ölçeğinin alt boyutlarından kişisel arası ilişkiler ile çalışan performansı arasında yol katsayısı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışan performansına etki etme potansiyeline sahip kişiler arası ilişkiler arttıkça çalışan performansı yükselecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a glass ceiling perception in the health sector, which is a labor-intensive sector, where the number of female employees is high and has its own characteristics, and then to reveal its effect on employee performance. The research is aimed at female personnel working in private health institutions serving in the city of Antalya. Data were collected by questionnaire method. It was determined that there was a total of 483 female personnel in the health institutions where permission was obtained, and 217 female personnel were reached. Data were analyzed with the SmartPLS 3 program and IBM SPSS V23. In the research, questions compiled by Kutlu (2016) to examine whether employees in health institutions experience glass ceilings,“Attitude Scale Towards Women Managers”developed by Berkman (2005), to measure employee performance, questionnaires measuring employee performance, adapted into Turkish by Duman and Akdemir (2016), were used. According to the research results, while there was no perception of glass ceiling among female employees, a significant difference was found between attitudes towards female managers and glass ceiling. Therefore, the hypothesis was partially accepted. In the proposition that the perception of glass ceiling changes according to socio-demographic characteristics of female employees, a statistically significant difference was obtained between the distribution of glass ceiling scores according to marital status, but no significant relationship was found between other socio-demographic characteristics and glass ceiling. Therefore, the hypothesis was partially accepted. According to marital status, glass ceiling perception was found in single women. The proposition that the perception of glass ceiling in health institutions affects the performance of female employees was rejected because there was no significant relationship between glass ceiling and performance. The path coefficient between interpersonal relations and employee performance, which is one of the sub-dimensions of the scale of attitude towards female managers, was found to be statistically significant. Employee performance will increase as interpersonal relationships that have the potential to affect employee performance increase. Keyword: Women, Gender, Glass Ceiling, Performance