Osmanlı Devleti'nde süngü ve süngü talimnâmeleri
Bayonet and bayonet instructions in the Ottoman State
  1. Tez No: 745092
  2. Yazar: MUSTAFA HAKİ YAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERT SUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Süngü, Mızrak, Talim, Terbiye, Talimname, Mübareze, Asker, Savaş, Bayonet, Pike, Drill, Discipline, Instruction, Duel, Soldier, War
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harp Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türk askerî tarihi çalışmalarında yakın dövüş silahlarının araştırılması eksik kalmış alandır. Genellikle yapılmış çalışmalar sembolik anlamları fazla olan Türk kılıcı ve yayı üzerine olmuştur. Özellikle yay hakkında askeri tarih çalışmaları elle tutulur düzeyde iken onun dışındaki silah tarihi araştırmaları hep daha yüzeysel olmuştur. Kılıç bile istenilen düzeyde çalışılmamıştır. Silahlar üzerine üç çeşit araştırma tarzı olduğu söylenebilir: silahın imal edilme süreci, silahlar üzerindeki süslemeler ve silahı kullanma sanatı. Türkçe yazılmış araştırma eserler arasında aslında en önemlisi olan ama en az değilinilen ise silahı kullanma sanatı olmuştur. En çok bahsi geçen silah olmasına rağmen Türk kılıcı hakkında bile kullanımına dair kitaplar bulamamaktayız. Bu tez çalışmasında modern dönemin önemli silahlarından biri olan süngünün nasıl kullanıldığı hakkında bir araştırma yürüttük. Bu yüzden Osmanlı'da tespit edebildiğimiz süngü talimleri hakkında kitapları incelemeye ve kendi aralarında karşılaştırmaya aldık.
Özet (Çeviri)
Research on melee weapons is a neglected field in Turkish military history studies. Generally, the studies on weapons have been focused on the Turkish bow and sword, which have many political and cultural symbolic meanings. While military history studies, especially about the bow, are at a very tangible level, historicaly studies on other Turkish weapons have always been more superficial. Even the Turkish sword was not studied at the desired level. The existing academic studies on Turkish weapons can be classified into three categories depending on their focus: the production of weapons, the decorations on weapons and their cultural meanings, and weapon-based martial arts. Among these three categories, weapon-based martial arts is the least studied but the most important one. Although it is the most frequently mentioned weapon, there are very few studies on the use of Turkish sword. This study aims to examine the adoptation of bayonet and its drills by the Ottoman army from the nineteenth to the early twentieth centuries. It focuses on bayonet drill manuals used in the Ottoman army after the janissary opposition to regular military drills and the use of bayonets was broken with the abolition of the Janissary Corps. Through the examination of the contents of bayonet manuals as well as their comparison with each other, this dissertation tries to contribute not only to the historical study of melee weapons of the late Ottoman army but also to the understanding of Ottoman military reform.