Kars Müzesinde bulunan Osmanlı dönemi ateşli ve ateşsiz silahlar
Firearms and non-firearms which belongs to Ottoman period in Kars Museum
  1. Tez No: 799972
  2. Yazar: FÜDEYİL BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kars Müzesi, Osmanlı Silahları, Tüfek, Kılıç, Ateşli Silahlar, Kars Museum, Ottoman Weapons, Rifle, Sword, Firearms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Amaç: Osmanlı askeri kültürün bir parçası olarak, Kars Müzesi'nde bulunan etnografik eserler arasında önemli bir yeri olan ateşli ve ateşsiz silahlarla ilgili yapılan bu çalışmadaki amacımız; ateşli ve ateşsiz silahları dönem özellikleri, yapım tekniği, türü, form özellikleri, silahlarda kullanılan malzeme ve süsleme teknikleri bakımından incelemelerini yaparak, kültürel miras içerisindeki önemlerini belirtip literatüre kazandırmaktır. Yöntem: Kars Müzesi'nde bulunan ve Kars Müze Müdürlüğü tarafından araştırma kapsamında erişimine izin verilen ateşli ve ateşsiz silahlarla ilgili literatür taraması yapılmış, Müze'de yer alan silahların tasnifleri yapılarak depoda koruma altına alınmış olan ve müzedeki teşhir salonunda sergilenen ateşli ve ateşsiz silahların fotoğrafları çekilerek ölçüleri alınmak suretiyle 15'i ateşli 26'sı ateşsiz olmak üzere toplam 41 eser araştırma kapsamında incelenmiştir. Bulgular: Kars Müzesi'nde bulunan Osmanlı Dönemi ateşli ve ateşsiz silahlar; kılıç, kama, süngü, yatağan, barutluk, kın; tüfek ve tabancalardan oluştuğu belirlenmiştir. Yapılan literatür taraması sonucu farklı müzelerde yer alan Osmanlı döneminden kalma ateşli ve ateşsiz silahların, Kars müzesinde bulunan silahlarla benzer teknik ve süsleme özelliklerini taşıdığı görülmektedir. Kars müzesindeki bu eserler, çizim ve fotoğraflarla desteklenmek suretiyle müze envanter numaraları, eserin türü, dönemi, müzeye geliş tarihi, form, teknik, malzeme ve süsleme özellikleri bakımından ele alınarak yorum ve analizleri yapılmıştır. Sonuç: Osmanlı Döneminden kalma çok sayıda ateşli ve ateşsiz silah olmasına rağmen bu alanda yeteri kadar bilimsel çalışmanın yapılmadığı belirlenmiştir. Osmanlı askerî kültürünün bir parçası olarak Kars Müzesi'nde yer alan etnografik eserler arasında önemli bir yeri olan ateşli ve ateşsiz silahlarla ilgili yapılan bu çalışma ile ateşli ve ateşsiz silahların dönem özellikleri, yapım tekniği, türü, form özellikleri, silahlarda kullanılan malzeme ve süsleme teknikleri bakımından incelemeleri yapılarak Osmanlı askeri kültürünün önemli bir birikime sahip olduğu bu bölgedeki silahların Kars Müzesinde sergilenmeleri dışında bilimsel olarak daha ulaşılabilir olması için literatüre kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to show the importance of fire and firearms among the ethnographic artifacts in the Kars Museum as a part of Ottoman military culture and to examine firearms in terms of period features, construction technique, type, form features, materials used in weapons and decoration techniques, and to bring them to the literature by specifying their importance in cultural heritage. Method: A literature review was conducted on firearms and non-firearms, which are in the Kars Museum and allowed to be accessed within the scope of the research by the Kars Museum Directorate. A total of 41 works, of which 15 with fever and 26 without fever, were examined within the scope of the research. Findings: Ottoman Period firearms and non-firearms in Kars Museum; sword, dagger, bayonet, warp, gunpowder, scabbard; It was determined that it consisted of rifles and pistols. As a result of the literature review, it is seen that the fire and non-firearms from the Ottoman period, which are in different museums, have similar technical and ornamental features to the weapons in the Kars museum. These artifacts in the Kars museum, supported by drawings and photographs, were discussed in terms of museum inventory numbers, type of work, period, date of arrival at the museum, form, technique, material, and ornamental features, and their comments and analyzes were made. Results: Although there are many firearms and non-firearms from the Ottoman period, it has been determined that there is not enough scientific study in this field. As a part of the Ottoman military culture, this study on fire and firearms, which has an important place among the ethnographic works in the Kars Museum, examines the period characteristics, construction technique, type, form characteristics, materials, and decoration techniques of fire and non- firearms. The weapons in this region, where the Ottoman military culture had a significant accumulation, were brought to the literature to be more accessible scientifically, apart from being exhibited in the Kars Museum.