6 numaralı Name-i Hümayun Defterinde Rusya (Transkripsiyon ve değerlendirme)
Russia in the Name-i Hümayun Book number 6 (Transkriptsiyon and evaluation)
- Tez No: 745106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Arşiv, Name-i Hümayun, Ottoman State, Archive, Name-i Hümayun
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Osmanlı Tarih yazımının şüphesiz en önemli kaynağı Arşiv vesikalarıdır. Osmanlı Devleti neredeyse tüm tarihi boyunca brokraside yazılı kayıt tutma geleneğine sadık kalmış ve günümüze dek ulaşan birçok arşiv belgesi bırakmıştır. Osmanlılar uzun ömürleri boyunca yaşamış oldukları siyasi, kültürel, askeri olaylar gibi devletin yaşamış olduğu olayları özenle kayıt edip bunları da bazı kurallar dâhilinde korumayı başarmıştır. Bu sayededir ki bu evrakların çoğu yazıldıkları zamandan günümüze kadar ulaşabilmiştir. Ayrıca birçok devletin birbirleri aralarındaki münasebetlerini de bu arşivler sayesinde öğrenebiliyoruz. Örneğin Osmanlı Devleti ve Rusya uzun tarihleri boyunca birçok mücadeleye girişmiş birbirleriyle çeşitli alanlarda diyaloglar kurmuşlardır. İşte bu diyalogların kaydedildiği arşiv belgeleri sayesinde iki devletinde tarihleri hakkında geniş yelpazeli araştırmalar yapılabilmektedir. 6 numaralı name-i hümayun defterlerinin Rusya ile ilgili olan belgelerini çalıştığımız bu tezde arşivler sayesinde bazı olaylar hakkında bilgiler edinmiş durumdayız.
Özet (Çeviri)
Undaubtedly, the most important source of ottoman histpriography is the archive documants. The Ottoman state remained faithful to the tradition of keeping records in the brocracy troughout almost its entire history and left many archive documants that have survived to the present day. The Ottoman were able to carefully record the events that the state experienced, such as the political, cultural, military events they lived throughout their long lives, and maneged to protect them within some rules. İn the way, most of the documents have reached the prasent day from the time they were written. İn addition, we can learn about the relations of many thakns tothese archive. For Example, the Ottaman empire and Russia have engaged in many struggles throughout their long history, and have established a dialogue with each other in various fields. Thanks to archive dpcumants in which these dialogues are recorded, a wide range of research can be made about the histories of both states. İn this thesis, in whis we studied the documants of the 6 number Name-i Hümayun notebooks related to Russia, we have obtained information about some events thanks tothe archive.