Ferdi ve sosyal bağlamda şiddet ve zorbalığa karşı İslam
İslam against violence and bullying in the personal and social context
  1. Tez No: 745215
  2. Yazar: RUKİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İnsan, Şiddet, Hayvan, Vasat, Qur'an, Human, Violence, Animal, Average
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada günümüzde mühim bir soruna dönüşen ve gittikçe etkisini artıran“şiddet”ferdi ve sosyal bağlamda ele alınmıştır. Şiddeti farklı boyutlarıyla ele alan çalışmalar vardır. Ancak biz bu çalışmada, şiddete maruz kalan her varlığı belli sınırlar çerçevesinde ele alarak ve şiddet türlerine Kur' ân-ı Kerim'in bakışını ve önerdiği çözümleri tespit ederek alana katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Çalışmada insana ve evrendeki her şeye gösterilen şiddet, Kur' ân' ın bakış açısıyla irdelenmiştir. Araştırmada konunun kapsamının genişliği dikkate alınarak Kur'an-ı Kerim'de mevut olan konu ile alakalı ayetlerin bir kısmına yer verilmiştir. Ayrıca rivayet ve dirayet tefsirlerine müracaat edilerek bu ayetler hakkında müfessirlerin yorumları tespit edilmiştir. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) konumuzla alakalı rivayetleri için Buhari, Müslim vb. çeşitli hadis kaynaklarına başvurulmuştur. Temel kavramların tanımı için ise klasik ve modern Arapça sözlüklere müracaat edilmiş, tefsir ve sözlüklerin genellikle orijinal dilinden faydalanılmaya çalışılmış bazı tefsirlerin ise çevirileri kullanılmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir: Birinci bölümde şiddet kavramı, şiddetin türleri ve Kur' ân' da yer alan şiddet ile alakalı lafızlar ve kullanıldığı anlamlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Kur'an'ın şiddete karşı olduğu, İslam'da şiddetin söz konusu dahi olmadığı aksine İslam'ın yeryüzünde bulunan canlı cansız her varlığa değer verdiğine dair değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç kısmında ise konu ile ilgili ayet ve hadisler dikkate alınarak İslam'ın, şiddetin oluşmaması için aldığı tedbirler belirlenerek şiddetin her türüne karşı olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“violence”, which has become a serious social problem and is increasing its impact, is discussed in the individual and social context. There are many studies that deal with violence in different dimensions. However, in this study, we aim to contribute to the field by considering every entity exposed to violence within certain limits and by determining the perspective of the Qur'an and the solutions it offers to the types of violence. In the study, the violent and cruel behaviors that people show against both themselves and everything around them are examined from the perspective of the Qur'an. Considering the breadth of the scope of the subject in the research, some of the verses in the Qur'an related to the subject are included. In addition, the interpretations of the commentators about these verses were determined by applying to the interpretations of narration and wisdom. Various hadith sources, related to our subject, like Bukhari, Muslim etc. were consulted for the narrations of the Prophet Muhammad (saw). For the definition of basic concepts, classical and modern Arabic dictionaries were consulted, the original language of tafsir and dictionaries was tried to be used in general, and the translations of some tafsirs were used. Our study consists of an introduction and two parts: In the first part, the concept of violence, the types of violence and the words related to violence in the Qur'an and their meanings are discussed. In the second part, evaluations have been made that the Qur'an is against violence and that there is no question of violence in Islam, on the contrary, Islam values every living and inanimate creature on earth. In the conclusion part, taking into account the verses and hadiths about violence, the measures taken by Islam to prevent violence from occurring were determined and it was tried to be revealed that Islam is against all forms of violence.