Six essays on trade liberalization: Foreign direct investment, innovation and exports, exports, imports, trade balance, government size in Turkey
Ticaret liberalizasyonu üzerine altı deneme: Dış doğrudan yatırım, yenilik ve ihracat, ihracat, ithalat, ticaret dengesi, Türkiye'de devlet büyüklüğü
- Tez No: 745243
- Danışmanlar: PROF. DR. NATALYA KETENCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticaretin serbestleşmesi, makroekonomik göstergeler, Türkiye, Trade liberalization, macroeconomic indicators, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışma, ticari serbestleşmenin Türkiye'deki bazı makroekonomik göstergeler (doğrudan dış yatırım, ihracat, ithalat, dış ticaret ve devlet büyüklüğü) üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmamızda Otoregresif ( ardışık bağımlı ) dağıtılmış gecikmeli (ARDL) sınırı testi yaklaşımı, birim kök testi, uzun dönemli tahmin için sınır testi ve hata düzeltme terimi (EC) kullanıldı. Bulgular, ticaretin serbestleştirilmesinin Türkiye piyasasına doğrudan yabancı yatırım girişleri üzerinde olumlu bir etkisinin olmadığını aynı zamanda açık bir ekonomini de para biriminin değer kaybetmesinin yabancı sermaye girişini azalttığını göstermektedir. Ticaretin serbestleştirilmesi, teknolojik rekabet gücünü artırarak G7'ye yapılan ihracatı olumlu yönde etkiler. Ayrıca, ekonometrik bulgulara göre, kısa vadeli politikaların ihracatı artırdığı bazı ileri ülkelerle kıyaslandığında, serbestleşme öncesi yavaş yavaş artan ihracata kısaya dış gelir ihracatı olumlu etkiler. Sonuç olarak, ara malı ithalatı, imalat ihracatını olumlu yönde etkiler. Bu sonuç, eş bütünleşme ilişkisinin gelişmiş ekonomilerle örtüştüğünü göstermektedir. Ticaret serbestleşmesinin dış ticaret üzerindeki etkisini göstermek için, serbestleşme göstergesi olarak bir kukla değişken ilave edildi. Sonuçlar, ticaretin serbestleştirilmesinin dış ticaret üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Son olarak önemli noktalardan bir tanesi de, ticari serbestleşmenin devlet büyüklüğü üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Çalışma, güçlü bir para biriminin doğrudan yabancı yatırımı çekmenin kısa yolu olarak görür. G7'ye ihracatı artırmak için teknolojik yenilikler en iyi etkendir. Yüksek gelirli ülkelere ihracat öncelikli olmalıdır. Teknolojik girdilerin ithal edilmesi ihracatın artmasına yol açacaktır. Eğitim, sağlık ve sosyal korumaya yönelik artan devlet harcamaları, ticaretin serbestleştirilmesinden kaynaklanan kayıpları telafi edecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of trade liberalization on some macroeconomic indicators (foreign direct investment, exports, imports, trade balance, and government size) in Turkey. Our study employed the autoregressive distributed lag bound test (ARDL) approach, unit root test, bound test for long-run estimation, and error correction term (EC). Findings show that trade liberalization does not have a positive impact on foreign direct investment inflow into the Turkish market, as well as that currency depreciation accompanied by an open economy decreases foreign capital inflow. Trade liberalization impacts positively on exports to the G7 by enhancing technological competitiveness. Moreover, foreign income impacts positively on exports, compared to pre-liberalization exports increased gradually, based on econometric results compared to some advanced countries, where short-run policies will lead to increased exports. Consequently, intermediate imports influenced manufacturing exports positively; this result confirms the cointegration relationship matching advanced economies. To show the impact of trade liberalization on the trade balance, a dummy variable was introduced as a liberalization indicator. The results reveal that trade liberalization has a positive impact on the trade balance. Last but not least, trade liberalization has a negative impact on government size. The study recommended that a strong currency be considered the short way to attract foreign direct investment. To increase exports to the G7, innovation is the best factor. Exporting to high-income countries should be a priority. Importing sophisticated inputs will lead to increased exports. Increasing government spending on education, health, and social protection will compensate for losses from trade liberalization.