Supply chain and the effects of information technologies on supply chain performance
Tedarik zinciri ve bilgi sistemlerinin tedarik zinciri performansına etkileri
- Tez No: 745251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN ÖZDAĞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS): Tedarik Zinciri, Lojistik, Bilgi Teknolojileri, Lojistik 4.0, Akıllı Tedarik Zinciri, Analytical Hierarchy Process (AHP): Supply Chain, Logistics, Information Technologies, Logistics 4.0, Digital Supply Chain
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde organizasyonlar her zaman rekabet avantajı elde etmeye çalışmaktadır, ancak gerçek rekabet dahil oldukları tedarik zincirinde ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple hem tedarik zinciri yönetimi hem de lojistik operasyonları tedarik zincirine dahil olan zincir bileşenleri tarafından daha sistemli bir ağ kapsamında ele alınmalıdır. Özellikle bilgi teknolojilerinin önemi her geçen gün daha kritik bir hal almaktadır, bunun sebeplerinden birisi de tedarik zinciri içerisindeki süreçlerin ve lojistik operasyonların hem daha karmaşık bir hal alması hem de tüm olguların birbirine entegre olmuş bir şekilde oluşturulmasıdır. Organizasyonlar bu süreç dahilinde elindeki teknolojileri geliştirme yoluna giderek tedarik zinciri yapılarını bir arada kenetlemek için kuvvetli ve uzun dönemli bir bağ kurma eğilimi içerisinde olmuşlardır. Bu sebeptendir ki organizasyonlar sahip oldukları bilgi teknolojileri ile lojistik operasyonlarını ve tedarik zinciri yapılarını planlamasını, kontrol etme süreçlerini ve yürütmesini daha akıcı bir şekilde oluşturabilmektedirler. Bunun yanı sıra zamandan tasarruf ve karlılık düzeylerini arttırması bilgi teknolojilerinin organizasyonlara sağladığı bir başka önemli katkılardır. Bu katkıların sayesinde hizmet kalitelerini ve müşteri hizmet değerlerini arttırabilmektedirler. Covid 19 salgının oluşturduğu ekonomik kriz ortamı uluslararası ticareti derinden etkilemiş ve bu durum organizasyonların tedarik zinciri performanslarına yansımış olup, buradaki faaliyetlerin öneminin daha da farkına varmalarına sebep olmuştur. Özellikle salgının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde organizasyonlar gerek ulaştırma kapasitelerine gerekse de bilgi teknolojilerinin yeterliliklerine çok fazla önem vermişlerdir. Bu çalışma kapsamında Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak bilgi teknolojilerinin tedarik zinciri üzerindeki etkileri bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmanın hem ana kriterleri hem de ara kriterleri AHS yöntemi ile hesaplanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations today strive for a competitive advantage, but the actual competition occurs in the supply chain, where they engage. As a result, supply chain management and logistics operations for all partners in the supply chain should be coordinated through a more organized structure. Information technologies are becoming increasingly vital as supply chain operations and logistical routines become more sophisticated and integrated. Today's firms, in particular, are paying greater attention to their systems in order to keep their supply chain components connected and develop better and longer interactions. As a result of information systems, companies can easily plan, implement, and control supply chains and logistics operations. Information technology also allows organizations to save time and money. By delivering services, they can enhance customer satisfaction. Following the Covid 19 pandemic, the world has experienced an economic downturn and a reduction in foreign trade activity, which has heightened the importance of supply chain management. Companies were highly scrutinized in terms of their information technology capacity as well as their transportation competency during the quarantine period. The Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to examine how information technologies impact on supply chain performance and logistics operations before and after the Covid 19 period in this study. By using AHP method, the study's main and sub criteria were determined.