Sosyal bilgiler dersinde kanıt temelli öğrenmenin değerleri kazandırma ve akademik başarıdaki rolü: Bir eylem araştırması
The role of evidence based learning on acquisition of values and academic achievement in social studies: An action research
  1. Tez No: 745324
  2. Yazar: ÖZKAN GİNESAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KATILMIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social Studies Course, Values Education, Evidence Based Learning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Sosyal Bilgiler dersinin amacı, sorumluluklarını bilen iyi vatandaşlar yetiştirmektir. Öğrencilere yaşamı için gerekli bilgileri verirken aynı zamanda davranış ve tutumlarımıza yön veren değerleri de öğrencilere kazandırmak sosyal bilgiler dersinin temel amaçlarındadır. Çünkü topluma faydalı bireylerin yetişmesi akıl ve kalp birlikteliğinin olmasına bağlıdır. Bu amacın gereği doğrultusunda Sosyal Bilgiler Öğretim Programında temel insani değerlerin kazandırılması gerekliliği vurgulanmakta ve ayrı bir başlık altında da yer verilmektedir. Bu nedenle sosyal bilgiler dersi kazanımlarını gerçekleştirmeye yönelik uygulanacak etkinliklerde bilişsel hedefler ile duyuşsal hedeflerin birlikte ele alınması oldukça önemlidir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde yer alan kök değerlerin kazandırılmasında ve akademik başarı sağlanmasında kanıt temelli öğrenmeden nasıl faydalanılabileceğini ortaya koymaktır. Araştırma için, en uygun desenin nitel araştırma yöntemlerinden, eylem araştırma deseni olduğuna karar verilmiş ve eylem araştırma deseni ile planlanıp, süreç uygulanmaya konulmuştur. Değerler öğretiminde kanıt temelli öğrenme ile zıtlıklar, çelişkiler ve farklılıklar bir arada verilerek öğrencilerin değerleri üst düzey zihinsel düşünme becerilerini kullanarak özümsemesini sağlayacağı düşünülmüştür. Zikredilen amaçlar doğrultusunda önce değerler ile kazanımların eşleştirilmesi yapılmış ve kazanımların hangi konu ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda kazandırılmak istenilen kazanımlara uygun olarak konu ile alakalı kanıtlar kullanılarak eylem planları oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu ise 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kütahya'nın Simav ilçesinde bulunan bir ortaokulun 7. sınıf öğrencileri oluşturacaktır. Örneklem seçiminde amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma süreci, araştırmacının kendisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ön ve son görüşme formu, kanıt temelli hazırlanmış etkinlik yaprakları, araştımacı ve öğrenci günlükleri, sınıf içi iletişim kayıtları, ön ve son başarı değerlendirme soruları kullanılacaktır. Elde edilen veriler betimsel ve içerik analiz teknikleri ile irdelenmiştir. Araştırma sonunda öğrencilerin kanıt temelli öğrenmeye ilişkin ve kanıt temelli değerler eğitimine ilişkin görüşlerinde önemli değişme gerçekleşmiştir.. Değerlerin aktarımında kanıtların kullanımının ve kanıt temelli etkinliklerin uygulanmasının, değerleri kazandırmada önemli bir artış ve yarar sağlayacağı ortaya konulmuştur. Bu süreçte öğrencilerin derse olan ilgisinin de arttığı, kanıt temelli öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum ve tavır sergiledikleri ve derse aktif olarak katıldıkları gözlemlenmiştir. Öğrencilerin tutumlarındaki değişme ve sürece aktif katılımları öğrencinin akademik olarak başarısının artmasına da katkı sağlamıştır. Anahtar kelimler: Sosyal Bilgiler Dersi, Değerler Eğitimi, Kanıt Temelli Öğrenme.
Özet (Çeviri)
The purpose of social studies course is to raise good citizens who know their responsibilities. It is the main objectives of social studies course to give students with the necessary information for their life and to provide students with values that guide our behavior and attitudes at the same time. Because growing of individuals beneficial to society depends on coexistence of mind and heart. In line with this purpose, necessity of gaining basic human values in the Social Studies Curriculum is emphasized and is also included under a separate heading. Therefore, cognitive goals and affective goals should be handled together in activities to be implemented in order to realize the gain of social studies course. In this context, the purpose of the study is to reveal how evidence-based learning can be used to gain root values in social studies course and to ensure academic development. For this research, it was decided that the most appropriate pattern is the action research pattern, which is one of the qualitative research methods, and the research will be planned with action research pattern and process will be implemented. It is thought that in teaching of values, evidence-based learning will be combined with contrasts, contradictions and differences, and will enable students to assimilate values by using their high-level mental thinking skills. In line with these purposes, firstly, matching values and gains were performed, and it will be determined that gains are related to which subject. In this direction, action plans will be created by using relevant evidence in accordance with achievements desired. The study group of the research will be 7th grade students of Darici Secondary School located in Yesildere Village of Simav district of Kutahya in 2020-2021 academic year. Purposeful sampling method will be used in sample selection. The research process will be carried out by the researcher. In the process, it is considered to keep teacher of social studies course as an observer and it is assumed that teacher's observations will contribute to the process. Open-ended teacher and student interview forms, social studies teacher and student diaries focus interview with students, interview with social studies teacher, photo recordings and action plans in the application process will be used as data collection tool in the research. The data obtained will be analyzed with descriptive and content analysis techniques. At the end of the research, a significant change is expected in the students' views regarding evidence-based learning and evidence-based values education. It is assumed that the use of evidence in transfer of values and application of evidence-based activities will provide a significant increase and benefit in gaining values. In this process, it is thought that students' interest in course will increase, they will display a positive attitude towards evidence-based learning and actively participate in the lesson. It is assumed that change in students' attitudes and their active participation in the process will also contribute t academic development of student.