İleri yaşlı femur üst uç kırıklarında tedavisonuçlarımız
Our treatment results of adult hip fractures
  1. Tez No: 745500
  2. Yazar: SERKAN DAVUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDINER KALACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça kırıkları, tedavi, sonuçlar, Hip fracture, treatment, results
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Yaşlılarda proksimal femur kırıkları sık rastlanılan, morbidite ve mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Kısmen önlenebilir ve tedavi sonuçları iyileştirilebilir. Bu çalışmanın amacı ileri yaşlı kalça kırık tanılı hastaların kısa ve orta dönem tedavi sonuçlarını kanıta dayalı tıp verileri dayanarak değerlendirmek ve güncel literatüre katkı sağlamaktır. Materyal ve Yöntemler: 1 Ocak 2005 ile 31 Mayıs 2010 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniveristesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine femur üst uç kırığı nedeniyle başvuran 50 ile 117 yaş arasında 167 hasta bu tez çalışmasına dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, düşme öyküsü, eşlik eden hastalıkları, yapılan ameliyatlar, tedavi ve izlem verileri, varsa gelişen komplikasyonlar ve mortalite hakkındaki veriler hasta dosya kayıtlarından ve elektronik kayıt arşivinden temin edildi. Klinik arşivi ve hastane elektronik arşivindeki radyolojik tetkikler değerlendirilerek kırık tipi, sınıflandırması, postoperatif dönemde tespit ve redüksiyon uygunluğu veya protez yerleşim uygunluğu hakkında veriler elde edildi. Takiplerde tespit yapılmış hastalar için kaynama süreci, protez yapılan hastalar için stabilite verileri bakıldı. Varsa gelişmiş komplikasyonlar not edildi. Değerlendirme yapılırken hastalar ameliyat öncesi, ameliyat esnası ve ameliyat sonrası bulguları ile boyun kırıkları ve trokanterik kırıklar olarak iki ve artroplasti yapılan, diğer tespit yöntemleri ile tedavi edilen ve opere edilemeyen hastalar olarak temelde üç gruba bölündü. SPSS 13 istatistik programında veriler analiz edildi. Sonuçlar: Hastaların 85'i kadın, 82'si erkek; kadınların 44'ü sağ, 41'i sol kalçasını, erkeklerin ise 41'i sağ, 41'i sol kalçasını kırmıştı. Kırık esnasında yaş ortalaması 74.5 yıl idi. Hastaların 119'unun (%71) trokanterik kırık, 48'inin (%29) femur boyun kırığı olduğu görüldü. Kırık öncesi hastaların 50'sinde (%30) çeşitli düzeyde mobilizasyon problemi olduğu görülmüştür. Hastaların 98'inin (%59) bağımsız yaşayamadığı görülmüştür. Kırıkların en sık olarak düşük enerjili travmaların ve en sık olarak ev içi ve çevresi basit düşme nedeniyle (%92) olduğu tespit edilmiştir. Eşlik eden hastalıklar incelendiğinde hastaların 78'inde (%47) hipertansiyon en sık olarak görülen hastalıktır, diabetes mellitus 61 (%37) hastada, aterosklerotik kalp hastalığı 41 (%25)hastada, pulmoner hastalıklar 36 (%22) ve kalp yetmezliği 32 (%19) hastada kırık öncesi bilinmekteydi veya kırıkla beraber tanı almıştı. 132 hastanın (%83) ASA III ve IV grupta, yüksek cerrahi riskte olduğu görüldü. Hastaların 123 'ünün (%74) osteoporotik düzeyde (Singh evre III,II,I ) değerleri vardır. Tespit yapılan grupta lag vidası yerleşimi değerlendirilmesinde ortalama TAD değeri 28.61mm olarak bulunmuştur. İlk 30 günlük mortalite % 10 , ilk bir yıllık mortalite % 29 olarak bulunmuştur. Parkinson hastalığı olanlarda, KOAH olanlarda (diğer Akciğer hastalıkları hariç), serebrovasküler hastalık öyküsü mevcut (Hemipleji olanlar hariç) hastalarda, demans olan ve kırık sonrası deliryum gelişen hastalarda, Singh indeksi değeri 3 ve altı olan hastalarda, mobilizasyon problemi olanlarda ve cilt traksiyonu ile takip edilen hastalarda mortalite riskinde anlamlı artış bulundu. Artroplasti yapılan hastaların ortalama barthel skoru 84, tespit yapılan hastaların ortalama 92 olan skorundan daha düşük bulunmuştur, opere olmayan grubun ortalama skoru 63 bulunmuştur. Artroplasti yapılan hastaların ortalama modifiye Harris skoru, tespit yapılan hastaların ortalamasına benzer; 81 bulundu, opere olmayan grubun ortalama skoru 59 bulunmuştur. Çıkarımlar: Artroplasti yapılan hastalar ile internal tespit yapılan hastalar arasında fonksiyonel sonuçlar benzerdir. Ancak konservatif tedavi sonuçlarının yetersiz olduğu görülmüştür. Her hastanın özelliklerine göre değerlendirme yapılarak tedavisi planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Fractures of the upper end of the femur in the elderly are a common disease with high morbidity and mortality. It is partially preventable and treatment outcomes can be improved. The aim of this study is to evaluate the short and medium term treatment results of elderly patients with hip fractures based on evidence-based medical data and to contribute to the current literature. Materials and methods: Between 1 January 2005 and 31 May 2010, 167 patients aged between 50 and 117 years, who applied to the Orthopedics and Traumatology Clinic of Mustafa Kemal University Faculty of Medicine due to femoral fractures, were included in the thesis study. The patients' dermographic data, fall history, comorbidities, surgeries, treatment and follow-up data, and complications and mortality, if any, were obtained from patient file records and electronic records archive. By evaluating the radiological examinations in the clinical archive and the hospital electronic archive, data about the fracture type, classification, postoperative fixation and reduction suitability or prosthesis placement suitability were obtained. The process of bone healing for the patients who were fixed in the follow-ups and the stability data for the patients who had prosthesis were examined. Advanced complications, if any, were noted. During the evaluation, the patients were divided into two groups as neck fractures and trochanteric fractures based on their preoperative, intraoperative and postoperative findings, and three groups as those who underwent arthroplasty, patients treated with other fixation methods, and those who could not be operated. Data were analyzed in SPSS 13 statistical program. Results: Of the patients, 85 were female and 82 were male; 44 of the women had broken their right hip, 41 of them had broken their left hip, 41 of the men had their right hip and 41 had their left hip. The mean age at the time of fracture was 74.5 years. It was observed that 113 (68%) of the patients had trochanteric fractures and 54 (32 %) had femoral neck fractures. 50 (30%) of the patients before the fracture had mobilization problems at various levels and 98 (59%) of the patients could not live independently. It was determined that the fractures were mostly caused by low-energy traumas and most frequently by simple falling in and around the home (92%). When concomitant diseases were examined, hypertension was the most common disease in 78 (47%) of the patients, diabetes mellitus in 61 (37%) patients, atherosclerotic heart disease in 41 (25%) patients, pulmonary diseases in 36 (22%) and heart failure in 32 patients (19%) of the patients. They were known before the fracture or diagnosed with the fracture. It was observed that 132 patients (83%) were at high surgical risk in ASA III and IV groups. 123 of the patients (74%) have osteoporotic bone levels (Singh stage III, II, I ). In the evaluation of lag screw placement in the fixated group, the mean TAD value was found to be 28.61mm. The first 30-day mortality was 10%, and the first one-year mortality was 29%. Patients with Parkinson's disease, COPD (excluding other Lung diseases), patients with a history of SVO (excluding those with Hemiplegia), patients with dementia and post-fracture delirium, patients with a Singh index value of 3 and below, those with mobilization problems and those followed by skin traction. A significant increase in mortality risk was found in patients. The mean Barthel score of the patients who underwent arthroplasty was 84, which was lower than the mean score of 92 for the patients who underwent ORIF, the mean score of the non-operated group was 63. The mean modified Harris score of patients who underwent arthroplasty was similar to the mean of patients who underwent ORIF; 81 were found, the mean score of the nonoperated group was 59. Conclusions: Functional outcomes are similar between patients undergoing arthroplasty and patients undergoing internal fixation. However, conservative treatment results were found to be insufficient. The treatment should be planned according to the characteristics of each patient.