Beden eğitimi öğretmenlerinin teknostres algıları ile web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz-yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of physical education teachers' technostress perceptions and the relationship between web 2.0 rapid content development self-efficacy beliefs
- Tez No: 781814
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLKER KERKEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, teknostres, Web 2.0, Physical education and sport, technostress, Web 2.0
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Özel alan yeterliliklerine bakıldığında beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknolojik kaynakları kullanarak yeni bilgiye ulaşmaları, ders içeriği ve etkinliklerini belirlemeleri, etkili iletişim ve işbirliği amacıyla teknolojiyi kullanmaları beklenmektedir. Bu yeterliliğin önemi acil uzaktan eğitim sürecinde daha net anlaşılmıştır. Buna karşın teknostres kavramı hızlı teknolojik gelişmelere uyum sağlayamayanlarda görülen fizyolojik ve psikolojik olumsuz etkileri ifade eder. Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknostres algısı düzeyleri ile Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz-yeterlik inancı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan 190 beden eğitimi ve spor öğretmeni katılmıştır (n=190). Veriler 'Öğretmenlerin Teknostres Düzeylerini Belirleme Ölçeği' ve 'Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirme Öz-yeterlik İnancı Belirleme Ölçeği' ile toplanmıştır. Bulgular; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin teknostres algıları ve Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz-yeterlik inançlarının orta düzeyde olduğunu, teknostres algıları ve Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz-yeterlik inançları arasında negatif yönlü bir ilişki olmakla birlikte bu ilişkinin anlamlı düzeyde olmadığını göstermiştir. Web 2.0 eğitimine katılmak teknostres algısını düşürürken Web 2.0 hızlı içerik geliştirme özyeterlik inancını anlamlı düzeyde olumlu etkilediği görülmüştür. Öğretmenlerin teknostres algılarının yüksek olmaması ve Web 2.0 eğitimine katılmanın olumlu sonuçları düşünüldüğünde öğretmenlerin gönüllülük esasıyla uygulama içeren eğitimlere katılmalarının teşvik edilmesi teknostresten uzak kalmaları adına faydalı olabilir. Öğretmenler eğitim teknolojilerini kullanarak öğrencilere yaşam boyu öğrenme konusunda model olmalıdır. Ancak sadece öğretmenlerden değil, uzman ekipler tarafından beden eğitimi ve spor dersi için profesyonelce geliştirilmiş teknolojik uygulamaların öğretmenlerin kullanımına sunulmasının öğretmenleri teknostresten uzak tutacağı gibi öğrenciler için de pedagojik bakımdan yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the particular field competencies, it is expected that physical education teachers to reach new information using technological resources, specify course content and exercises, and use technology with the aim of effective communication and collaboration. The importance of this competency was more clearly understood in the process of emergency distance education. On the other hand, the notion of technostress expresses the physiological and psychological adverse effects of people who cannot adapt to rapid technological developments. The primary purpose of this research is to examine the relationship between physical education teachers' technostress perceptions levels and their Web 2.0 practical content development self-efficiency beliefs. 190 physical education teachers working at schools affiliated with Muğla Provincial Directorate for National Education voluntarily participated in the study (n=190). Data were collected through the 'Defining Teachers' Technostress Level Scale' and 'Web 2.0 Practical Content Development Self-Efficiency Belief Determination Scale'. Findings showed that physical education and sports teachers' had moderate level technostress perceptions and Web 2.0 practical content development self-efficiency beliefs, and there was no relationship between them. It was shown that while participating in Web 2.0 education decreased technostress perception, it significantly and positively affected Web 2.0 practical content development self-efficiency beliefs. It is a pleasing finding that teachers' technostress perceptions were not high; adding to the positive results of participating in Web 2.0 education, encouraging teachers to participate in practice-included education voluntarily may be beneficial in terms of keeping themselves away from technostress. Using education technologies, teachers should be models regarding life-long learning for their students. However, instead of expecting teachers to develop very comprehensive content, it is thought that providing professionally designed technological applications for physical education and sports lessons by expert teams will keep teachers away from technostress and will be more beneficial for students in terms of pedagogy.