Bankacılık akıllı teknoloji uygulamalarında kullanıcı adaptasyonu üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 745725
  2. Yazar: AHMET BURAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabul Modeli (TAM), Adaptasyon, Banka, Teknoloji, Uygulama, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Dijital Bankacılık, Alternatif Dağıtım Kanalları, Video Bankacılığı, Görüntülü Görüşme, Technology Acceptance Model (TAM), Adaptation, Bank, Technology, Application, Information and Communication Technologies, Digital Banking, Alternative Distribution Channels, Video Banking, Video Call
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışması, bankacılıkta kullanılan veya yeni çıkan akıllı teknoloji uygulamalarının kullanıcı adaptasyonu çerçevesinde araştırılmasını ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında hem literatür hem de saha araştırılması yapılmıştır. Literatür araştırması aşamasında bilgi ve iletişim teknolojileri çerçevesinde dijital bankacılığın gelişimi ile yeni teknolojiyi kabul etme noktasında oluşturulan teori ve modeller incelenmiştir. Araştırmamızda varyans esaslı yapısal model türü olan“Kısmi En Küçük Karelerle Yapısal Eşitlik Modelleme”(Partial Least Squares Structural Equation Modelling) kullanılmıştır. Saha araştırılması kapsamında algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, sosyal etkiler, güven ve entegrasyon değişkenleri literatüre uygun ölçeklendirilerek beşli likert ölçeği kullanılarak anket sistemine dahil edilmiştir. Anketimiz çevrimiçi olarak katılımcılara paylaşılmış ve toplam 229 katılımcıdan başarılı veri sağlanmıştır. Modelimizdeki faktör ve ölçeklere ait istatistiki değer ayrıca incelenmiştir. Analiz için faktör yükleri, cronbach's alpha, birleşik güvenirlik, açıklanan ortalama varyans değerleri incelenmiştir. Bu göstergelerle geçerlilik ve güvenilirlik test edilmiştir. Geçerlilik ve güvenilirlik analizinden sonra hipotezlerin p, t ve f2 istatistikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre altı adet öne sürülen hipotezden beş adet hipotez kabul görmüş, bir adet hipotez kabul görmemiştir. Yapısal eşitlik modeli (YEM) analizi sonucunda sonuçlanan bulgulara göre algılanan kullanım kolaylığı, sosyal etkiler, güven ve entegrasyon değişkenleri ile kullanıcı tutumu arasında anlamlı bir ilişkisinin olduğu, kullanıcı tutumunun davranışsal niyet arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ve algılanan fayda ile kullanıcı tutumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Çalışmanın sonucunda bankalara yönelik ve gelecek dönemde araştırma sürecine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study reveals the research of smart technology applications used or newly released in banking within the framework of user adaptation. Within the scope of the study, both literature and field research were carried out. In the literature research phase, the theories and models created at the point of accepting new technology with the development of digital banking within the framework of information and communication technologies were examined. In our research,“Partial Least Squares Structural Equation Modeling”, which is a type of variance-based structural model, was used. Within the scope of the field research, the perceived usefulness, perceived ease of use, social effects, trust and integration variables were scaled in accordance with the literature and included in the questionnaire using a five-point Likert scale. Our survey was shared with the participants online and successful data were obtained from a total of 229 participants. The statistical value of the factors and scales in our model was also examined. Factor loadings, Cronbach's alpha, combined reliability, and average variance explained were analyzed for analysis. Validity and reliability have been tested with these indicators. After the validity and reliability analysis, the p, t and f2 statistics of the hypotheses were examined. According to the results obtained, five hypotheses out of six proposed hypotheses were accepted and one hypothesis was not accepted. According to the results of the structural equation model (SEM) analysis, there is a significant relationship between perceived ease of use, social effects, trust and integration variables and user attitude, there is a significant relationship between user attitude and behavioral intention, and there is a significant relationship between perceived usefulness and user attitude. was found not to exist. As a result of the study, suggestions for banks and the research process in the future were presented.