Romantik ilişkisi olan 18-30 yaş arasındaki bireylerin bağlanma boyutlarının obsesif-kompulsif bozukluk ile ilişkisi
The relationship between attachment dimensions of individuals aged between 18-30 in a romantic realationship with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 745744
  2. Yazar: CEMİLE MİNA KARDEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Kaygılı Bağlanma, Kaçıngan Bağlanma, Obsesif-kompulsif Bozukluk, Attachment styles, Anxious Attachment, Avoidant Attachment, Obsessive-compulsive Disorder Date: April, 2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, 18-30 yaş romantik ilişkisi olan bireylerin bağlanma boyutlarının obsesif-kompulsif bozukluk ile ilişkisinin incelenmesini amaçlanmıştır. Araştırmanın yan amacı ise bağlanma boyutları ve OKB belirtilerinin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Söz konusu araştırmanın evrenini 18-30 yaş arasında en az 6 aydır devam eden romantik ilişkisi (flört, sevgili, nişanlı evli) olan, İstanbul'da yaşayan bireyler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise araştırmaya gönüllü katılmayı kabul eden 303 kadın katılımcı ve 116 erkek katılımcı olmak üzere toplam 419 (n=419) kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında ilk olarak katılımcıların onayını almak amacı ile“Bilgilendirilmiş Onam Formu”onayları ardından“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”,“Yakın ilişkilerde Yaşantılar Envanteri-II”ve“Maudsley Obsesif-Kompulsif Belirti Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın analizinde ise betimleyici istatistikler, Bağımsız Örneklem T-Testi, One Way Anova ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular neticesinde, kaygılı ve kaçıngan bağlanma stiline sahip bireylerin günlük hayatlarında sergiledikleri obsesif-kompulsif bozukluk belirtileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak kaygılı bağlanma stiline sahip bireyler, kaçıngan bağlanma stiline sahip bireylere göre günlük hayatlarında daha çok obsesif- kompulsif bozukluk belirtileri sergilemektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the attachment dimensions of individuals aged between 18-30 in a romantic relationship with obsessive-compulsive disorder. The secondary aim of the study is to investigate whether attachment dimensions and OCD symptoms differ according to demographic factors. The target population of the research in question consists of individuals between the ages of 18-30, living in Istanbul, who have been in a romantic relationship for at least 6 months (dating, committed relationship, engaged, married). The sample group consists of 419 (n=419) people, 303 female participants and 116 male participants, who voluntarily agreed to participate in the research. In the data collection phase of the study, firstly, the“Informed Consent Form”was applied to obtain the consent of the participants, followed by the“Socio-Demographic Information Form”,“Inventory of Experiences in Close Relationships II”and the“Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory”. In the analysis of the research, descriptive statistics, Independent Sample T-Test, One-Way ANOVA and Pearson Correlation analysis were used. Data analysis was done using the SPSS program. As a result of the findings, it was concluded that there is a positive and significant relationship between obsessive-compulsive disorder symptoms that individuals exhibit in their daily lives with anxious and avoidant attachment styles. In addition, individuals with an anxious attachment style exhibit more obsessive-compulsive disorder symptoms in their daily lives than individuals with an avoidant attachment style. The results obtained in the research were discussed within the scope of the literature.