Müzik eşliğinde izletilen sanal gerçeklik gözlüğünün epizyotomi onarımı sırasında kadınların algıladığı ağrıya, yaşam bulgularına ve doğum sonu konforuna etkisi
The effect of virtual reality glasses used with music during episiotomy repair on women's perceived pain, vital signs and postpartum comfort
  1. Tez No: 745785
  2. Yazar: MİNE GÖKDUMAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜNDÜZ ÖZLEM ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Ebelik, Epizyotomi, Sanal Gerçeklik, Episiotomy, Midwifery, Pain management, Virtual Reality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırma, müzik eşliğinde izletilen sanal gerçeklik gözlüğünün epizyotomi onarımı sırasında kadınların algıladığı ağrıya, yaşam bulgularına ve doğum sonu konforuna etkisini incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize kontrol gruplu, deneysel olarak,“Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Hizmet Binası”na Ekim 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında doğum yapmak için başvuran, primigravid, mediolateral epizyotomi açılan ve araştırma koşullarını sağlayan, araştırmaya katılmayı kabul eden 84 kadın oluşturmaktadır (Çalışma 40/Kontrol 44). Çalışma grubundaki kadınlara steril sanal gerçeklik gözlüğünün (SGG) ile doğa manzarasına eşlik eden acemaşiran makamında müzik, epizyotomi uygulaması süresince izletilip dinletilmiş, kontrol grubundaki hastalara ise işlem sırasında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Verilerin toplanmasında“Gebe Tanıtıcı Bilgi-Travay ve Epizyotomi Takip Formu”,“VAS ağrı skoru”,“Doğum Sonu Konfor Ölçeği”ve“SGG Uygulaması Soru Formu”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, US) paket programında yapılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov, Student's T, Mann Whitney U ve Friedman testleri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi p0,05). Çalışma grubunda doğum sonrası konfor puanları (Ç: 4,20±0,36/ K 3,99±0,55) istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir (p=0,032). Sonuç: Sanal gerçeklik gözlüğüyle algılanan görüntüler ve dinletilen müzik sayesinde algılanan epizyotomi tamir sürenin daha kısa olduğu, bu görüntülerin ve dinletilen müziğin epizyotomi onarımı sırasında ve sonrasında oluşan ağrının yönetimine yardımcı olduğu ve kadınların doğum sonu konforunu arttırdığı sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted with the aim of examining the effect of virtual reality glasses used with music during episiotomy repair on women's perceived pain, vital signs and postpartum comfort. Materials and Method: This study was conducted as a randomised control group trial consisting of 84 women who visited Necip Fazıl City Hospital Gynecology and Child Additional Service Building to deliver between October 2020 and January 2021 and were primigravid, had had mediolateral episiotomy, met the research criteria, and agreed to participate in the study (Study 40/Control 44). Women in the study group were made to watch nature scenery accompanied by classical Turkish music in acemaşiran tune with sterile virtual reality glasses however, nothing was done during the procedure for women in the control group.“ Introductory Information-Labour and Episiotomy Follow-up Form for Pregnant Women”,“ VAS pain score ”,“Postpartum Comfort Scale”and“Virtual Reality Glasses Application Questionnaire”were used to collect the data. Statistical analysis of the data was performed with IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM Corporation, Armonk, NY, US) using Kolmogorov-Smirnov, Student's T, Mann Whitney U and Friedman tests. During the evaluation of the data, p0.05). Postpartum comfort scores were found to be ( S: 4,20±0,36/ C: 3,99±0,55)statistically significantly higher in the study group (p=0.032). Conclusion: In conclusion, as a result of the perceived views achieved with the virtual reality glasses and the music played, perceived episiotomy was shorter. These views and the music played helped to manage the pain during and after episiotomy repair and increased postpartum comfort of the women.