Aile içi sınır ihlaliyle psikolojik istismar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlık ve ebeveyne bağlanmanın aracı rollerinin incelenmesi
Examination of the intermediate roles of psychological strength and parent attachment in the relationship between family border violation and psychological abuse
  1. Tez No: 745866
  2. Yazar: GİZEM ADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇAPRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, aile içi sınır ihlali, psikolojik istismar, psikolojik sağlamlık, ebeveyne bağlanma, Adolescence, violation of family boundaries, psychological abuse, resilience, attachment to parents
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada aile içi sınır ihlaliyle psikolojik istismar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlık ve ebeveyne bağlanmanın aracı rollerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu 15-18 yaşları arasında yer alan 576 kız (%51) ve 553 erkek (%49) erkek toplamda 1129 öğrencinin katılımı ile oluşturulmuştur. Lise öğrencilerinin aile içi sınır ihlali düzeylerine ilişkin veriler Avcı ve arkadaşları (2015) tarafından uyarlanan“Aile içi Sınır İhlali Ölçeği ”ile, psikolojik istismar düzeylerine ilişkin veriler Arslan (2015a) tarafından uyarlanan“Psikolojik İstismar Ölçeği”ile, aracılık rolü incelenmek istenen değişkenlerden ilki olan psikolojik sağlamlık düzeyine ilişkin veriler Arslan (2015d) tarafından uyarlanan“Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ile, son olarak aracılık rolü incelenmek istenen ikinci değişken ebeveyne bağlanma düzeyine ilişkin veriler ise Günaydın, Selçuk Sümer ve Uysal (2005) tarafından uyarlanan“Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri”ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler ise SPSS 22.0 ve Lisrel 8.71 istatistik paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, aracılık rolü analizleri ise yapısal eşitlik modeliyle yol (path) analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre aile içi sınır ihlali, psikolojik istismar, psikolojik sağlamlık ve ebeveyne bağlanma puanları arasında anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Aile içi sınır ihlali ile psikolojik istismar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlık ve ebeveyne bağlanmanın kısmi aracılık rolü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the mediating roles of psychological resilience and attachment to parents in the relationship between domestic border violation and psychological abuse. The study group of the research was formed with the participation of 1129 students in total, 576 girls (51%) and 553 boys (49%) between the ages of 15-18. The data on high school students' levels of border violations within the family are determined by the“Boundary Violation Scale”adapted by Avcı et al. (2015), and the data on psychological abuse levels by the“Psychological Abuse Scale”adapted by Arslan (2015a), the mediating role of which is the first of the variables to be examined. The data on the level of resilience, which is the second variable to be examined by Arslan (2015d), the“Child and Youth Psychological Resilience Scale”, and the data on the level of attachment to the parent, the second variable whose mediating role is to be examined, is the“Parent and Child Resilience Scale”adapted by Günaydın, Selçuk Sümer and Uysal (2005). The data obtained from the research were analyzed using SPSS 22.0 and Lisrel 8.71 statistical package programs. The relations between the variables were examined using Pearson Product Moments Correlation Coefficient, and mediating role analyzes were analyzed using the structural equation model and path analysis. According to the findings obtained from the research, it was found that there were significant relationships between the scores of border violation, psychological abuse, psychological resilience and attachment to parents. The partial mediating role of resilience and attachment to parents was determined in the relationship between domestic border violation and psychological abuse.