Madde bağımlılığında risk alma davranışı ve dini inancın rolü
The role of risk taking behaviour and religious belief on substance addiction
  1. Tez No: 745865
  2. Yazar: RUKEN AVŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, madde kullanım bozukluğu, maddeyi kötüye kullanma, dini inanç, maneviyat, risk alma davranışı, substance addiction, drug addiction, substance use disorder, substance abuse, religiosity, religious beliefs, spiritual beliefs, risk taking behaviour
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu yüksek lisans tez araştırmasının amacı; madde bağımlılığında risk alma davranışları ve dini inanca eğilimin birbirleriyle ilişkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin AMATEM (Ayaktan madde ve alkol bağımlılığı tedavi merkezi) ve Denetimli Serbestlik kliniğinden madde bağımlılığı tanısı almış 18 yaş ve üzeri 239 kişiden (220 erkek, 19 kadın) oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Müncher Motivasyonel Dindarlık Envanteri (MMRI) ve Risk Alma Davranışı Ölçeği (RADÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya katkı sunabileceği düşünülen bilgileri almaya yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler ilişkisel tarama modelini kullanarak SPSS 24 programında analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda araştırmanın ana amacı olan madde bağımlılığında risk alma davranışı ve dini inanca eğilim arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın alt amaçlarının hipotezlerinde ise madde bağımlılığında risk alma davranışları ve dini inanç özellikleri ile ilişkili demografik veriler arasında ve diğer değişkenler ile anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu veriler yorumlanarak tartışma bölümünde ortaya konulmuştur. Araştırmanın sınırlılıkları belirtilerek gelecek araştırmalara dair çeşitli önerilerin sunulmasıyla araştırma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis was to investigate whether there was a significant relationship between the risk taking behaviours, religious beliefs and its effect on substance addiction (drug addiction). The sample of this research was collected at Istanbul Erenköy Mental Health and Neurological Disorders Hospital's AMATEM (Alcohol and Drug Addiction Treatment Center) and Probation clinic, consisted of 239 patients (220 men, 19 women) who are 18 years old and over diagnosed as drug addicts. Research instruments were included Müncher Motivational Religiosity Inventory (MMRI) and Risk Taking Behavior Scale (RADÖ). Demographic Information Form was also used in order to get necessary informations about the participants. The data was analyzed by using SPSS 24 programme. According to the results; there was no significant relationship between the risk taking behaviours, religious beliefs and its effect on substance addiction. However; there was a significant relationship between the risk taking behaviours and religious beliefs variables associated with drug addicts demographic characteristics in the sub-aim section. The results of the data and limitations of the study were discussed in the light of existing literature and recommendations for future researches were presented lastly.