Kuzu pelet yemine ilave edilen mısır flakenin kuzu besisi üzerinde etkisi
The effect of CORN flake added i̇nto pellet on LAMB fatteni̇ng
- Tez No: 745966
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Corn flake, fattening performance, live weight gain, blood and stool parameters, feed consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırma, mısır flakeli yemin merinos kuzularda yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, karkas randımanı ile dışkı ve kan değerleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kuzular 45 günlük yaşta canlı ağırlıkları benzer olacak şekilde kontrol ve deneme grubuna (9 baş/grup) ayrılarak, bireysel padoklarda 75 gün süreyle beslenmişlerdir. Kontrol grubunda konsantre yem pelet halinde verilirken, deneme grubunda konsantre yemin içeriği homojen olacak şekilde pelet yem + %20 flake edilmiş mısırdan (%8 nişasta olacak şekilde) oluşmuştur. Kuzularınyem tüketimleri her gün, canlı ağırlıkları ise her 15 günde bir tartılarak belirlenmiştir.Denemenin sonunda (75. gün) tartımı yapılan tüm kuzulardan kan analizi için örnekler alındıktan sonra kesime gönderilmiştir. Kesimi yapılan kuzuların sıcak karkas randımanları hesaplanmıştır. Kesim öncesi alınan taze dışkı örneklerinde KM,HP, HY, HK, nişasta, HS, ADF, NDF ve ADL analizleri yapılmıştır. Sıcak karkas ile karkas randımanı kontrol ve deneme grubunda benzer olup sırasıyla 16.14 kg ve 16.41 kg ile % 49.38 ve % 50.98 olarak belirlenmiştir (P > 0.05). Kan parametreleri üzerinde gerçekleştirilen analiz sonuçları da benzer olup sırasıyla glikoz 56.54 ve 61.77 mg/dl. kolesterol 44.29 ve 40.51 mg/dl, trigliserit 7.36 ve 7.42 mg/dl, total protein 6.71 ve 6.58 mg/dl, BUN 22.40 ve 22.77 mg/dl olarak bulunmuştur (P > 0.05). Dışkı parametreleri deneme ve kontrol grubunda benzer olup sırasıyla (%) KM 38.72 ve 40.62; HP 7.17 ve 7.61; HK 7.13 ve 8.14; HS 6.61 ve 7.35; HY 2.40 ve2.06; nişasta 1.68 ve 1.97; NDF 19.30 ve 20.10; ADF 9.54 ve 10.38; ADL 2.45 ve 2.64 olarak bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak; konsantre yeme %20 oranında ilave edilen mısır flakenin besi performansı, karkas randımanı ve kan ile dışkı parametreleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Ayrıca; bu çalışma ile kuzularda mısır flakenin konsantre yeme ek olarak verilmesinin ekonomik olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of corn flake on feed consumption, live weight, carcass yield, feces and blood values in merino lambs. Thelambs were divided into control and experimental groups (9 pieces/group) with similar live weights at the age of 45 days and were fed in individual paddocks for 75 days. While concentrated feed was given in the form of pellets in the control group, the concentrate feed in the experimental group consisted of pellet feed + 20% flaked corn (8% starch) so that the content of the concentrated feed was homogeneous. The feed consumption of the lambs was determined every day, and the live weights of lambs were determined every 15 days. At the end of the experiment (75th day), samples were taken for blood analysis from all weighed lambs and sent to slaughter. Hot carcass yields of slaughtered lambs were calculated. Dry matter (DM), crude protein (CP), crude fat (CF), crude ash (CA), starch, crude cellulose (CC), ADF, NDF and ADL analyzes were performed in the fresh feces taken before slaughter. Carcass yield with hot carcass was similar in the control and experimental groups, with 16.14 kg and 16.41 kg weighing 49.38% and 50.98%, respectively (P > 0.05). The results of the analysis on blood parameters are similar, in control and experimental groups respectively; glucose 56.54 and 61.77 mg/dl, cholesterol 44.29 and 40.51 mg/dl, triglyceride 7.36 and 7.42 mg/dl, total protein 6.71 and 6.58 mg/dl, BUN 22.40 and 22.77 mg/dl. (P > 0.05). Stool parameters were similar in the experimental and control groups, respectively, DM 38.72 and 40.62, CP 7.17 and 7.61, CF 7.13 and 8.14, CA 6.61 and 7.35, CC 2.40 and 2.06, starch 1.68 and 1.97, NDF 19.30 and 20.10, ADF 9.54 and 10.38, ADL was found to be 2.45 and 2.64 (P>0.05). As a result; it was determined that corn flake added to the concentrated feed at the rate of 20% did not have any negative effects on fattening performance, carcass yield and blood and feces parameters (P>0.05). Moreover; in this study, it was determined that it is not economical to give corn flake to lambs in addition to concentrated feed.