Acil serviste anksiyete bozukluğu tanılı bireylerdeki derin nefes egzersizinin anksiyete düzeyine ve taburculuk süresine etkisi
The effect of deep breathing exercise on anxiety level and discharge time in individuals diagnosed with anxiety disorder in emergency department
  1. Tez No: 746002
  2. Yazar: FADİME KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA GEZGİN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, anksiyete bozukluğu, derin nefes egzersizi, Anxiety disorder, deep breathing exercise, emergencency service
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Acil servise başvuran ve anksiyete bozukluğu tanısı alan bireylere derin nefes egzersizi yaptırarak anksiyete düzeylerinin düşmesini ve taburculuk süresinin kısalmasını sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Ön test son test düzende deney-kontrol gruplu randomize kontrollü çalışma 20.03.2021- 20.12.2021 tarihleri arasında acil servise başvurup anksiyete bozukluğu tanısı konulan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 70 hasta (35 deney grubu, 35 kontrol grubu) ile yürütüldü. Örnekleme alınan bireylerin tamamına çalışma öncesinde aydınlatılmış onam, kişisel bilgi formu ve Beck anksiyete ölçeği uygulandı. Deney grubunda olan bireylere 10 dakikalık süreyle derin nefes alma egzersizi yaptırıldı, kontrol grubunun ise herhangi bir uygulama yapılmadan gözlem odasında 30 dakika dinlenmesi sağlandı. 30 dakikanın sonunda hem deney hem de kontrol grubuna Beck anksiyete ölçeği ve taburculuk süresinden oluşan form uygulandı. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarının sosyodemografik veriler ve ön test Beck anksiyete ölçeği puanları açısından homojen olduğu bulunmuştur. Deney grubunun ön test puanı ortalama 36,31±13,98 kontrol grubunun 37,23±12,06'dur. Deney grubunun son test puanı ortalama 2,85±4,36 kontrol grubunun 36,37±13,13'dir. Deney grubunun %94'ünün taburculuk süresi 30 dakika ve daha az, kontrol grubunun tamamının 30 dakikadan fazladır. Sonuç: Deney grubunun kontrol grubuna göre anksiyete düzeylerinin düştüğü, taburculuk süresinin kısaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Reducing of anxiety level of people who consult to emercency service and are recognized as anxiety disorder, providing shorter period of discharge. Materials and Methods: Random controlled work with experimental-control group on pre test- post test desing has carried out on to patients (35 experimental group, 35 control group) who consult to emergency service and suitable for research. Research has carried out between 20.03.2021 and 20.12.2021. İnformed consent, personal information form and Beck Anxiety Scale have appired for all individuals who have taken sample before research. 10 minutes deep breathing exercise have been done for individuals who are in the experimental group. İndividuals are in the control group have been rested in observation room for 30 minutes. Beck anxiety scale and discharge period form have appired for both experimental and control groups after 30 minutes. Results: Experimental and control groups have been found as homogeneus in terms of sociodemographings data and Beck Anxiety Scale. The pretest score of the experimental group was 36,31±13,98 on average, and the pretest score of the control group was 37,23±12,06 on average. The mean post-test score of the experimental group was 2,85±4,36, and the control group was 36,37±13,13. Discharge time was 30 minutes or less for 94% of the experimental group, and more than 30 minutes for all of the control group. Conclusion: It is found that anxiety level of experimental group are lower than contol group and the period of discharge has shortened.