Peri-implantitis risk diyagramı (IDRA) kullanılarak hastaların tedavi öncesi ve sonrası risk profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the risk profiles of patients before and after treatment using the peri-implantitis risk diagram (IDRA)
- Tez No: 746003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERCESTE GÜLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yeni Periodontal Hastalık Sınıflaması, IDRA Diyagramı, Peri-implant Hastalıklar, New Periodontal Disease Classification, IDRA Diagram, Peri-implant Diseases
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Peri-implantitis risk diyagramı (IDRA) diyagramı kullanılarak hastaların tedavi öncesi ve sonrası risk profillerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Dental implant tedavisi görmüş hastalardan hem periodontal ( plak indeksi, gingival indeks, sondlama derinliği, sondlamada kanama, ataçman kaybı, diş eti çekilmesi) hem de peri-implant indeksler (modifiye plak indeksi, modifiye kanama indeksi, sondlama derinliği, keratinize diş eti genişliği, süpurasyon varlığı, ataçman kaybı, diş eti çekilmesi) alınmıştır. Hastalar 2017'de ortaya konulan yeni periodontal hastalık sınıflamasına göre sınıflandırılmıştır (Evre ve derecelendirme sistemi). Ayrıca IDRA risk diyagramı kullanılarak hastaların total risk profilleri ortaya konulmuştur. İmplantların fonksiyonel yükleme seansında (T0) ve post-op takip seansında (T1); mesial ve distaldeki kemik seviyelerinin ölçümleri yapılıp farkları alınmıştır (T1-T0). Bulgular: Çalışmaya 70 hasta 170 implant dahil edilmiştir. Hastaların periodontitis hikayesi ve periodontitis duyarlılığı ile IDRA sınıflandırması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. IDRA sınıflamasına göre yüksek riskte olan hastaların gingival indeksi, cep derinliği ve sondlamada kanama değerlerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hastaların T0 ve T1 zamanlarındaki mesial ve distal kemik kayıpları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamıştır. Sonuç: Yapılan bu çalışmada IDRA diyagramındaki risk faktörlerinden periodontitis duyarlılığı ve periodontitis hikayesinin hastaların total risk düzeylerini yükselttiği değerlendirmesi yapılabilir. Dolayısıyla hastaların periodontal idame tedavilerine önem vermeleri gerektiği ve oral hijyen takiplerinin düzenli aralıklarla (en az 6 ayda bir) yapılması gerektiği söylenebilir. IDRA risk diyagramı literatürde oldukça yeni olduğundan daha fazla ve daha büyük popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: It was aimed to evaluate the risk profiles of patients before and after treatment using the IDRA diagram. Material and Methods: Both periodontal (plaque index, gingival index, probing depth, bleeding on probing, attachment loss, gingival recession) and peri-implant indices (modified plaque index, modified bleeding index, probing depth, keratinized gingiva) were obtained from patients who received dental implant treatment. width, presence of suppuration, loss of attachment, gingival recession) were taken. Patients were classified according to the new periodontal disease classification introduced in 2017 (Staging and grading system). In addition, the total risk profiles of the patients were revealed by using the IDRA risk diagram. In the functional loading session of the implants (T0) and the post-op follow-up session (T1); mesial and distal bone levels were measured and their differences were taken (T1-T0). Results: 70 patients and 170 implants were included in the study. A statistically significant correlation was found between the patients' history of periodontitis and periodontitis susceptibility and IDRA classification. Gingival index, pocket depth and bleeding on probing were found to be statistically higher in patients at high risk according to the IDRA classification. No statistically significant results were found between the mesial and distal bone losses of the patients at T0 and T1 times. Conclusion: In this study, it can be evaluated that periodontitis susceptibility and periodontitis history, among the risk factors in the IDRA diagram, increase the total risk levels of the patients. Therefore, it can be said that patients should give importance to periodontal maintenance treatments and that oral hygiene follow-ups should be done at regular intervals (at least every 6 months). Since the IDRA risk diagram is quite new in the literature, studies with more and larger populations are needed.