COVİD 19 pandemisinin annelerin emzirme durumuna etkisi
The effect of the COVİD 19 pandemic on breastfeeding status of mothers
  1. Tez No: 746004
  2. Yazar: AYŞE ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Emzirme, Anne sütü, Pandemic, Breastfeeding, Breast milk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma COVID-19 pandemi sürecinin 0-24 aylık bebeği olan annelerin emzirme durumuna etkisini değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Aralık 2021 ile Mayıs 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi'nde anne destek Emzirme/Relaktasyon Polikliniği ve Anne Bebek Uyum Servisi'nde yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde belirtilen kliniklere başvuran ve araştırmayı kabul eden ve araştırma kriterlerine uyan 511 anne örneklemi oluşturmuştur. Araştırma verileri Tanımlayıcı Veri Formu ile toplanmıştır. Annelerin yaş ortalaması 28±4.7 (18-44) idi ve %51.66'sı sezaryen ile doğum yapmıştır. Annelerin yaklaşık yarısı %54.41'i üniversite mezunuydu. Pandemi döneminde annelerin %13.0'ünün emzirme ile ilgili sorun yaşadığı ve sorun yaşayan annelerin tamamının hastaneye gitmekte tereddüt ettiği tespit edilmiştir. Annelerin % 12.14'ünün gebelikte, %76.13'ünün doğum sonrasında COVID-19 geçirdiği, COVID-19 geçiren annelerin %69.70'inin emzirmeye devam etmediği; emzirmeye devam eden annelerin %28.79'unun emzirirken kaygı duyduğu saptanmıştır. Annelerin %57.6'sı COVID-19 sırasında emzirmenin nasıl olacağı ile ilgili bilgi almadığını ve %17.50'si karantina sonrasında emzirme ile ilgili sorun yaşadığını ifade etmiştir. COVID-19 sebebiyle hastanedeyken annelerin % 48.7'sinin bebeğini emzirdiği, % 41.0'ini sağılmış anne sütü ve mama ile ve %10.3'ünün ise sadece mama ile beslediği belirlenmiştir. Pandemi sürecinde annelerin emzirme danışmanlığına ihtiyacının olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to evaluate the effect of the COVID-19 pandemic process on the breastfeeding status of mothers with 0-24 month old babies. The research was conducted between December 2021 and May 2022 in Ankara City Hospital, Maternal Support Breastfeeding/Relactation Outpatient Clinic and Mother-Baby Adaptation Service. A sample of 511 mothers who applied to the clinics specified on the dates of the study and accepted the study and met the research criteria were formed. Research data were collected with the Descriptive Data Form. It was determined that the mean age of the mothers was 28±4.7 (18-44), 54.41% of them had a university education and 51.66% of them gave birth by cesarean section. It was determined that 13.0% (n=66) of mothers had problems with breastfeeding during the pandemic period and all mothers who had problems hesitated to go to the hospital. 12.14% of the mothers had COVID-19 during pregnancy, 76.13% after birth, 69.70% of the mothers who had COVID-19 did not continue to breastfeed; It was determined that 28.79% of mothers who continued to breastfeed had anxiety while breastfeeding. 57.6% of the mothers stated that they did not receive information about how to breastfeed during COVID-19, and 17.50% stated that they had problems with breastfeeding after quarantine. It was determined that 48.7% of the mothers breastfed their babies while they were in the hospital due to COVID-19, 41.0% were fed with expressed breast milk and formula, and 10.3% were only fed with formula. It has been observed that mothers need breastfeeding counseling during the pandemic process.