Kiraz (Purunus avium L.) muhafazasında değişik uygulamalar
Various applications in cherry (Purunus avium L.) storage
  1. Tez No: 746005
  2. Yazar: NUR ERARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Purunus Avium L, MAP, Trichoderma, Bacillus, Harpin, Meyve kalite parametreleri, Muhafaza süresi, Sweet cherry, Prunus avium L, MAP, Trichoderma, Bacillus, Harpin, Fruit quality parameters, Storage time
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Meyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma 2020 yılında, Mihalıççık (Eskişehir) İlçesinde yetiştiriciliği yapılan, Gisela 6 anacı üzerine aşılı, 0900 Ziraat kiraz çeşidinin soğukta muhafaza süresini artırmak için hasat sonrası uygulamaların etkisinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, bio-stimülatör grubunda protein bazlı bir ürün olan Harpin (%1), Trichoderma harzianum rifai KRL-AG2 mantar ırkı'nın iki dozu (%0,06-%0,12) ve Bacillus amyloliquefaciens MBI 600 bakteri ırkı'nın iki dozu (%0.05-%0,10) kullanılmıştır. Uygulamalar sonrası tüm çalışma grupları modifiye atmosfer paketlere (MAP) yerleştirilerek 2±2 °C sıcaklık ve %85–90 oransal nem koşullarında 7 hafta muhafaza edilmiştir. Hasat sonrası kirazların pomolojik özellikleri (ağırlık kaybı, meyve dar -geniş eni, meyve boyu, meyve sap uzunluğu, meyve sap kalınlığı, meyve sertliği), duyusal özellikleri (meyve dış görünüşü, tat), meyve renk değerleri (L*, Hue ve Kroma değeri) ve fitokimyasal özellikleri (SÇKM, pH'ı, TEA) tespit edilmiştir. Muhafaza süresince 7 günlük periyotlarda tekrarlanan analizler ile muhafaza süresinin kalite parametreleri üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde; meyve eti sertliği, pH ve TEA değerini koruma yönünde çalışmada kullanılan uygulamaların muhafaza süresince etkin sonuç verdiği söylenebilir. Ağırlık kaybı, renk ve SÇKM değerine ait veriler incelendiğinde ise 5 ve 6 haftalık muhafaza sürelerinde, çalışmaya konu olan uygulamaların etkinliğinin önemli olduğu ancak muhafazanın 7. haftasında uygulamaların etkinliğinin söz konusu olmadığı, MAP'in tek başına kullanımının bu kalite parametrelerini korumada yeterli olduğu söylenebilir. Ancak kalite parametleri ayrı ayrı ele alındığında ek uygulamaların daha detaylı araştırılması ve değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of post-harvest applications to increase the cold storage period of 0900 Ziraat cherry cultivar, grafted on Gisela 6 rootstock, grown in Mihalıççık (Eskişehir) District in 2020. In the study, Harpin (1%), a protein-based product in the bio-stimulator group, two doses (%0.06-%0.12) of Trichoderma harzianum rifai KRL-AG2 fungal strain and two doses of Bacillus amyloliquefaciens MBI 600 bacterial strain were used. After the applications, all study groups were placed in modified atmosphere packages (MAP) and stored at 2±2 °C temperature and 85–90% relative humidity conditions for 7 weeks. Post-harvest cherries pomological characteristics (weight loss, fruit narrow-wide width, fruit length, fruit stalk length, fruit stalk thickness, fruit firmness), sensory characteristics (fruit appearance, taste), fruit color values (L*, Hue and Chroma of value) and phytochemical properties (SSC, pH, TA) were determined. The effects of the storage period on the quality parameters were evaluated with the analyzes repeated in 7-day periods during the storage. When the findings are examined; It can be said that the applications used in the study to preserve the fruit flesh firmness, pH and TA value give effective results during storage. When the data of weight loss, color and SSC value are examined, it can be said that the effectiveness of the applications that are the subject of the study is important at the 5 and 6 week storage periods, but the effectiveness of the applications is not in question at the 7th week of storage, and the use of MAP alone is sufficient to maintain these quality parameters. However, when the quality parameters are considered separately, it may be recommended to investigate and evaluate additional applications in more detail.