Akciğer karsinomu sebebiyle rezeksiyon planlanan hastalarda postoperatif komplikasyonları tahmin etmede solunum fonksiyon testi, tiyol-disulfid dengesi ve kan gazı değerlerinin önemi ve karşılaştırılması
The importance and comparison of respiratory function test thiol-disulfide balance and blood gas values in predicting postoperativecomplications in patients planning for lung carci̇noma resection
  1. Tez No: 746017
  2. Yazar: ARİF ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HIDIR ESME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Erken evre akciğer karsinomu, postoperatif komplikasyon, Tiyol/Disulfid Hemostazı, Early stage lung carcinoma, postoperative complication, Thiol/Disulfide Hemostasis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Akciğer karsinomu tanısı alan hastalarda, postoperatif komplikasyonları tahmin etmede; hastanın klinik özellikleri, preoperatif Solunum Fonksiyon Testi (SFT), arteryel kan gazı değerleri ile kandaki dinamik tiyol-disulfid dengesinin önemini araştırmaktır. Bu sayede hastaların solunum rezervi daha objektif olarak değerlendirip SFT uyumsuzuluğu sebebiyle pulmoner rezervi düşük görünen hastalara cerrahi fırsatı verilebilir. Ayrıca cerraha postoperatif komplikasyonları tahmin etme ve önlem alma olanağı sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Şubat 2019 ile Mart 2020 tarih aralığında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde akciğer karsinomu sebebiyle opere edilen 40 hasta ile malignite dışı sebeplerle opere edilen 47 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, hastaneye geliş semptomu, malignite öyküsü, yandaş hastalıkları, sigara öyküsü, ASA skoru, hemoglobin, albumin, CRP, CRP/Albumin, native tiyol, total tiyol, disulfid, Tiyol/Disülfid parametreleri, patolojik tanısı, tanı şekli, tümör lokalizasyonu, SUVmax değeri, klinik ve patolojik evresi (8. TNM evrelemesine göre), preoperatif ve postoperatif FEV1, FEV1/FVC, arteryel kanda pH, Spo2, pO2, PCO2, cerrahi şekli, postop komplikasyonları, yoğun bakım ve hastane yatış süresi, taburculuk sonrası inhaler tedavi ve oksijen ihtiyacı, 30 günlük ve 3 yıllık mortalite oranları incelendi. Bulgular: Malign hasta grubundaki 40 hastanın 17'sinde (%42), kontrol grubundaki 47 hastanın 9'unda (%19) postoperatif komplikasyon gelişti. Bu komplikasyonlar malign hasta grubunda 5 hastada pnömoni (%12), 3 hastada atelektazi (%7), 3 hastada uzamış hava kaçağı (%7), 3 hastada cerrahi alan enfeksiyonu (%7), 1 hastada aritmi (%2) ve 2 hastada diğer komplikasyonlar görüldü. Kontrol grunda ise 3 hastada pnömoni (%6), 2 hastada atelektazi (%4), 2 hastada yara yeri enfeksiyonu (%4), 1 hastada uzamış hava kaçağı (%2) ve 1 hastada aritmi (%2) görüldü. Hastaların ortalama FEV1 değeri 2,09 L, ortalama FEV1/FVC değeri %86,8 olarak hesaplandı. Komplikasyon gelişen hastalarda ortalama FEV1 değeri 2,11 L iken ortalama FEV1/FVC değeri %84,8 şeklinde bulundu. Komplikasyon gelişmeyenlerde ise ortalama FEV1 değeri 2,05 iken ortalama FEV1/FVC oranı %88,7 olarak tespit edildi. Postoperatif 10. gün FEV1 ortalaması 1,3 L iken postoperatif 3. ay FEV1 değeri 1,4 L olarak tespit edildi. Komplikasyonlar ile FEV1 ve FEV1/FVC değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Çalışmamızda malign hasta grubunda Native Tiyol (NT), Total tiyol (TT) ve Disulfid (SS) parametreleri komplikasyon gelişen hastalarda literatürdeki çalışmalara benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük idi. Kontrol grubunda ise sadece Native Tiyol/Total Tiyol*100 parametresinde komplikasyon olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düşük değer saptandı. Sonuç: Cerrahi adayı hastaların postoperatif komplikasyonlarını tahmin etmede, preoperatif birinci saniye zorlu ekspiratuvar volüm (FEV1), FEV1/FVC oranı ve arteryel kan gazı değerleri yanında tiyol/disulfid hemostazının da değerlendirilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Predicting postoperative complications in patients diagnosed with lung carcinoma; To investigate the clinical characteristics of the patient, preoperative Pulmonary Function Test (PFT), arterial blood gas values ​​and the importance of dynamic thiol-disulfide balance in the blood.In this way, the respiratory reserve of the patients can be evaluated more objectively and surgery can be given to patients whose pulmonary reserve is low due to PFT incompatibility. In addition, it is aimed to provide the surgeon with the opportunity to predict postoperative complications and take precautions. Materials and Methods: Between February 2019 and March 2020, 40 patients who were operated for lung carcinoma in Konya Training and Research Hospital Thoracic Surgery Clinic and 47 patients who were operated for non-malignant reasons were evaluated. Patients' age, gender, hospital admission symptom, malignancy history, co-morbidities, smoking history, ASA score, hemoglobin, albumin, CRP, CRP/Albumin, native thiol, total thiol, disulfide,Thiol/Disulfide parameters, pathological diagnosis, type of diagnosis, tumor localization, SUVmax value, clinical and pathological stage (according to 8th TNM staging), preoperative and postoperative FEV1, FEV1/FVC, pH in arterial blood, Spo2, pO2, PCO2, type of surgery, postoperative complications, intensive care and hospital stay, After discharge, inhaler therapy and oxygen requirement, 30-day and 3-year mortality rates were examined. Results: Postoperative complications developed in 17 (42%) of 40 patients in the malignant patient group, postoperative complications developed in 9 (19%) of 47 patients in the control group. These complications were pneumonia in 5 patients (12%), atelectasis in 3 patients (7%), prolonged air leak in 3 patients (7%), wound infection in 3 patients (7%), arrhythmia in 1 patient (2%), and 2 patients in the malignant patient group. The patient had other complications. In the control group, pneumonia was observed in 3 patients (6%), atelectasis in 2 patients (4%), wound infection in 2 patients (4%), prolonged air leakage in 1 patient (2%), and arrhythmia in 1 patient (2%). The mean FEV1 value of the patients was calculated as 2.09 L, and the mean FEV1/FVC value was calculated as 86.8. In patients with complications, the mean FEV1 value was 2.11 L, while the mean FEV1/FVC value was 84.8. In those who did not develop complications, the mean FEV1 value was 2.05, while the mean FEV1/FVC ratio was 88.7. While the mean FEV1 was 1.3 L on the postoperative 10th day, the FEV1 value was 1.4 L at the postoperative 3rd month. The differences between complications and FEV1 and FEV1/FVC values ​​were not statistically significant.In our study, Native Thiol(NT), Total thiol(TT) and Disulfide(SS) parameters were statistically significantly lower in the malignant patient group, similar to the studies in the literature, in patients with complications. In the control group, only the Native Thiol/Total Thiol*100 parameter was statistically significantly lower in patients with complications. Conclusion: It will be useful to evaluate thiol/disulfide hemostasis in addition to forced expiratory volume (FEV1), FEV1/FVC ratio and arterial blood gas values ​​in the first second before the operation in predicting the postoperative complications of surgical candidates.