Covid-19 ve ozon ilişkisinin iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Examination of covid-19 and ozone relationship in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 746039
  2. Yazar: DİLŞAD TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Korona, Ozon, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Covid-19, Corona, Ozone, Occupational Health, Occupational Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yeni bir virüsün yol açtığı bu solunum yolu hastalığı, hayatımızı her anlamda etkilemiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınını dünya çapında vakaların görülmesi, virüsün yayılım şiddeti ve hızı sebebiyle 2020 yılı Mart ayında küresel salgın olarak ilan etmiştir. 2019 yılından itibaren devam eden ve farklı mutasyonlar geçiren bu virüse karşı çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Son yıllarda dünya çapında ozon teknolojisinde yeni endüstriyel uygulamalar ve gelişmeler ortaya çıkmıştır. Ozonunun virüs, bakteri ve mantarlara karşı dezenfekte edici özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi azımsanamayacak kadar azdır. Diğer tedavi yöntemlerine nazaran yan etkilerinin oldukça düşük olması, düşük maliyetli üretim prosesine sahip olması göz önünde bulundurulduğunda hastalıkların tedavi sürecinde ve ortamın dezenfekte edilmesinde kullanımı uygun olacaktır. Bununla birlikte hem en uygun kullanım dozlarının belirlenerek gerekli klinik çalışmaların yapılması bakımından hem de İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ozonun Covid-19 virüsüne karşı etkilerinin daha fazla araştırılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada Covid-19 ve Ozon ilişkisinin İş Sağlığı ve Güvenliği açısından incelenmesi amaçlanmış olup, işyerlerinde covid-19 ile mücadele kapsamında ozonun kullanım amaçları, kullanım şekli, işveren ve çalışanlar açısından durum değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This respiratory disease, which emerged in Wuhan, China in December 2019 and caused by a new virus, has affected our lives in every sense. The World Health Organization (WHO) declared the Covid-19 epidemic as a global epidemic in March 2020 due to the worldwide incidence of cases, the severity and speed of the virus's spread. Various treatment methods have been developed against this virus, which has continued since 2019 and has undergone various mutations. In recent years, new industrial applications and developments in ozone technology have emerged worldwide. The disinfecting feature and immune system strengthening effect of ozone against viruses, bacteria and fungi is not to be underestimated. Considering that it has very low side effects compared to other treatment methods and has a low cost production process, it will be appropriate to use in the treatment process of diseases and disinfection of the environment. However, there is a need for further investigation of the effects of ozone against the Covid-19 virus, both in terms of determining the optimal use doses and conducting the necessary clinical studies, and in terms of Occupational Health and Safety. In this study, it is aimed to examine the relationship between Covid-19 and Ozone in terms of Occupational Health and Safety, and it has been tried to evaluate the use of ozone in terms of the purpose of use, the way of use, employers and employees within the scope of combating covid-19 in workplaces.