Socio-economic structure measurement reviews in Turkey in the context of demand analysis
Talep analizleri bağlamında Türkiye'de sosyo-ekonomik yapı ölçüm değerlendirmeleri
  1. Tez No: 746098
  2. Yazar: SENA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Talep Analizleri, Sosyo-ekonomik Yapı, Sosyo-ekonomik Gruplama, SES Ölçeği, Pazar Araştırmaları, Demand Analysis, Socio-economic Structure, Socio-economic Grouping, SES Scale, Market Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada küreselleşen dünyada, talebin detaylıca analiz edilmesine imkan veren, özellikle pazarlama alanında her geçen gün artan oranda ihtiyaç duyulan pazar segmentasyon çalışmalarına, sosyo-ekonomik yapı gruplama ve ölçümleme tekniklerinin incelenmesi yoluyla katkı sunulması hedeflenmiştir. Bu bağlamda çalışma kapsamında öncelikle Pazar segmentasyonunda kullanılan gruplama kriterleri ile, bunların avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verilmiştir. Ardından belli başlı sosyo-ekonomik yapı gruplama kriterleri ve bunların öncelikle dünyada ve ardından Türkiye'deki yaygın ölçüm ve değerlendirme yöntemleri irdelenmiştir. Yapılan bu irdelemeler sonucunda, gerek küresel, gerek dünyadaki bölgesel yapılanmalar ve gerekse tek tek ülkeler boyutunda, ihtiyaç duyulan sosyo-ekonomik gruplama standardının oluşturulamamasının altında yatan nedenler sıralanmıştır. Bu konudaki mevcut eksiklik ve aksaklıkların giderilebilmesi amacıyla gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacak değerlendirme ve öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to contribute to market segmentation studies, which allow the detailed analysis of demand in the globalizing world, and which are increasingly needed in the field of marketing, by examining socio-economic structure grouping and measurement techniques. In this context, within the scope of the study, first of all, information about the grouping criteria used in market segmentation and their advantages and disadvantages are given. Then, the main socio-economic structure grouping criteria and their widespread measurement and evaluation methods, first in the world and then in Turkey, were examined. As a result of these examinations, the reasons underlying the failure to establish the required socio-economic grouping standard in terms of global, regional structures in the world and individual countries have been listed. Evaluations and suggestions that will shed light on future studies in order to eliminate the current deficiencies and problems in this subject are listed.